Ovo ne biste nikada smjeli nositi u teretani

Objavljeno: 19.9.2018.


STRUČNJACI kažu da na izvođenje i učinkovitost vježbanja, osim kondicije, prehrane i drugih činjenica, utiče i to što nosite.
Deset godina star grudnjak ili srednjoškolska majica su vam možda udobni, ali zbog takve odjeće može vam biti teže trenirati.

Evo što nikada ne biste smjeli nositi u teretani.

1. Odjeća od stopostotnog pamuka

Pamučna odjeća možda neće imati neugodan miris kao sintetičke tkanine, ali “pamuk doslovno upija svaku kap znoja zbog čega se možete osjećati kao da na sebi nosite mokri peškir”, otkrio je trener Chad Moeller.

Osim toga, što je odjeća vlažnija, to je veća vjerovatnost za pojavu bakterija.

“Ako je koža u kontaktu s dijelom odjeće na kojem su se počele razvijati bakterije, to može dovesti do gljivične infekcije kože”, objasnila je doktorica Navya Mysore i poručila da umjesto pamuka odaberete komade odjeće ciljano proizvedene za vježbanje.

2. Iznošene patike

Postoji pravilo prema kojem patike treba promijeniti nakon što ste u njima prešli 500 kilometara. No ako ne brojite korake, teško je znati kada je vrijeme za novu sportsku obuću.

Related image

“Patike su prestare ako je dno istrošeno ili su izlizane. Ako više ne možete vidjeti dizajn potplata ili imate rupe na prstima, vrijeme je da nabavite nove”, pojašnjava terapeutkinja Jasmine Marcus i dodaje kako stare patike ne ublažavaju dovoljno dobro udarce, a mogu raditi probleme pri poravnanju stopala, a u konačnici i s koljenima i kukovima.

3. Obični ili iznošeni grudnjak

Svakodnevni grudnjak nikada ne biste smjeli obući za teretanu, kao ni razvučeni stari sportski grudnjak.

“Ako nemate grudnjak koji će dati podršku vašim prsima, mučiće vas poskakivanje grudi. Ako imate veće grudi, pokreti mogu biti okidač za bol u leđima i vratu nakon treninga”, izjavila je profesorica Darria Long Gillespie.

Image result for old bra for sport

Uz to, napominje ova profesorica, neadekvatan grudnjak može uzrokovati rastezanje mekog tkiva na prsima, oštetiti ga i povećati šanse da grudi budu obješene u budućnosti.

4. Nakit

 Ako se bojite ostaviti nakit u svlačionici, ostavite ga kući.

“Ako trčite, nadam se da ne uživate u tome što vam lančić udara o prsa i lice ili se plete sa slušalicama”, kaže trenerica Angel Stone.

Prstenje je opasno ako dižete utege jer možete uticati na vaš hvat i uzrokovati da vam uteg isklizne iz ruku. Zbog pritiska težine utega, može vam i puknuti koža na mjestu gdje nosite prsten.

Image result for necklace

“Uteg može i oštetiti kamen na prstenu ili ga izgrebati”, dodaje Stone.

5. Preuska odjeća

Odjeća koja vam je preuska ili za broj premala može učiniti više štete nego koristi.

“Uska odjeća vam može ograničiti pokretljivost. Zbog napetih nogavica kratkih hlačica, možda nećete moći napraviti puni čučanj”, kaže trener Robert Herst.

Image result for to small sport clothes

Dodaje i kako odjeća ne bi smjela uticati na cirkulaciju. To može biti okidač za grčeve, a preuski grudnjak može uzrokovati da ostanete bez daha zbog pritiska na prsa. Ako nosite prekratke hlačice, bedra bi se mogla trljati jedno o drugo što može izazvati infekciju.

6. Preširoka odjeća

“Nije dobro sakriti svoje tijelo jer ga vaš trener mora moći vidjeti. Njemu su važne informacije je li vam kralježnica izdužena, jeste li uključili abdomen ili forsirate krive mišiće”, objašnjava trenerica pilatesa Conni Ponturo.

Image result for oversized sport clothes

7. Šminka

“Šminka ima svoje vrijeme i mjesto, ali teretana definitivno nije jedno od njih. Kad se znojite, prljavština i mast se nakupljaju ispod pudera što vodi iritaciji i potiče nastanak akni”, smatra dermatolog Joshua Zeicher.

Tada osoba ulazi u začarani krug u kojem mora nositi sve više i više šminke kako bi prikrila bubuljice i nedostatke.

Image result for makeup while training

“Ako vam je cilj vježbati u teretani, operite i očistite lice i nemojte nanositi ništa osim lagane kreme sa zaštitnim faktorom”, kaže Zeichner.

(Index)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *