Kako Đoković sada može do broja 1 na kraju sezone?

Objavljeno: 19.9.2018.


Do kraja sezone gledaćemo borbu utroje za prvo mesto na ATP listi na kraju godine – kao u stara vremena, ta tri imena su Rafael Nadal, Rodžer Federer i Novak Đoković.
Trenutno je prvi na listi Španac sa 8.760 bodova, drugi je Švajcarac sa 6.900, a treći Srbin sa 6.445.

S obzirom na to da je drugi deo prošle sezone propustio zbog povrede, Đoković ne “brani” ništa, što nije slučaj sa preostalom dvojicom, pogotovo sa Federerom koji nema mnogo prostora za “nove” bodove. Situacija se drastično promenila posle objave Nadala da će zbog problema sa kolenom propustiti i Peking i Šangaj.

Nadal do kraja godine brani:

titula u Pekingu – 500 bodova
četvrtfinale u Parizu – 180 bodova
finale u Šangaju – 600 bodova
ukupno: 1.280 bodova

Federer do kraja godine brani:

titula u Šangaju – 1.000 bodova
titula u Bazelu – 500 bodova
polufinale na završnom turniru – 600 bodova
ukupno: 2.100 bodova

Ni Nadal ni Federer nisu igrali u Parizu, što im daje priliku za potencijalnih još 1.000 bodova.

Julian Finney, Getty Images

Ukoliko se gleda Rejs lista (rezultati jedino u ovoj godini, na kraju sezone ta lista identična je ATP listi), Nadal je ponovo prvi sa 7.480 bodova, sledi Đoković sa 6.445, treći je Huan Martin del Potro (4.910), a četvrti Federer (4.800).

Nadal se zbog problema sa kolenom povukao u polufinalnom meču US opena sa Del Potrom, a trebalo bi da se vrati tek u Evropi (propušta Peking i Šangaj, igraće Pariz i završni turnir, možda neki turnir iz Serije 500 u Evropi). Osim toga, deo godine posle Njujorka tradicionalno nije deo u kojem Nadal blista, titula na završnom turniru jedna je od retkih stvari koje mu nedostaju u teniskoj biografiji.

Sa druge strane, i Đoković i Federer uživaju igrajući u dvorani. Rodžer je i ove sezone preskočio šljaku, što mu je znatno umanjilo šanse u borbi za broj 1, a Novak je u naletu posle osvajanja titula na Vimbldonu, u Sinsinatiju i na US openu.

“Definitivno mi ne bi smetalo da budem broj 1 opet. Lagao bih vas ako bih rekao da mi to nije cilj – osim Gren slem titula, to je vrhunac ovog sporta. Potrudiću se da do kraja godine ugrozim Nadalovu poziciju, videćemo hoću li uspeti”, rekao je Đoković posle trofeja u Njujorku.

Tada je rekao i da nije siguran hoće li igrati u Pekingu (turnir počinje 1. oktobra), ali će do kraja sezone sigurno igrati Šangaj, Pariz i završni turnir.

Nastup u Pekingu uvećao bi Đokovićeve šanse, ali i bez njega ima realne šanse da godinu završi na prvom mestu, pogotovo u svetlu Nadalovih problema sa kolenom.

Do sada je Novak na vrhu proveo 223 sedmice, hoće li i kada će početi 224?

Izvor: Sportklub

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *