Burt i Ernie iz Ulice Sezam ipak nisu gay, evo što kažu producenti

Objavljeno: 19.9.2018.


BERT I ERNIE, dvije muške lutke iz dječje televizijske serije Sesame Street, najbolji su prijatelji, objavili su u utorak producenti opovrgnuvši izjavu jednog od scenarista da je riječ o istopolnom paru.
Mark Saltzman, koji se pridružio seriji 1984., rekao je za portal LGBTQ Queerty da je dvojac muških lutaka koje žive zajedno temeljio na vlastitom odnosu s filmskim montažerom Arnoldom Glassmanom.

“Oduvijek, dok sam pisao (tekst) za Berta i Ernie, osjećao sam ih kao par”, rekao je Saltzman i dodao: “Mislim da nisam za njih mogao pisati drukčije nego kao da su ljubavni par.”

Međutim, producenti serije opovrgavaju Saltzmanove riječi.

“Kao što smo uvijek govorili, Bert i Ernie najbolji su prijatelji”, priopštila je na Twitteru kompanija Sesame Workshop. “Iako su to muški likovi i posjeduju brojne ljudske osobine, ipak su to lutke i nemaju polnu orijentaciju.”

“Sesame Street se oduvijek zauzimao za uključenje i prihvatanje”, navodi kompanija u drugoj izjavi pa objašnjava: “To je mjesto u koje su dobrodošli ljudi iz svih kultura i svih porijekla:”

Odavno se nagađa o prirodi odnosa dviju lutaka koje spavaju u istoj spavaćoj sobi, ali u odvojenim ležajevima.

Jedan broj časopisa New Yorker iz 2013. na naslovnici je imao crtež Ernieja koji je položio glavu na Bertovo rame te zajedno na televiziji prate vijesti iz Vrhovnog suda koji odlučuje o legalizaciji istopolnog braka.

(Index)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *