Varnice između Rusije i Izraela: Ko je oborio “iljušin”

Objavljeno: 18.9.2018.


Ruski vojni avion “Il 20” nestao je jutros sa radara. Nedugo zatim rusko ministarstvo odbrane za to je optužilo Iran, a Iran “pere ruke” i kaže: Nismo mi.
Nedugo nakon objavljivanja vesti da je ruski vojni avion nestao sa radara iznad Sirije, oglasilo se rusko ministarstvo spoljnih poslova. Ministar Sergej Šojgu izjavio je da je avion oboren raketama zemlja-vazduh i da je to učinila sirijska vojska, na čijoj su strani inače Rusi.

Prema rečima Šojgua, “iljušin” je oboren greškom, jer su izraelski avioni namerno ubacili na liniju vatre rusku letelicu.

Usledio je hitan poziv izraelskom ambasadoru u Moskvi, koji je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Međutim, izraelska vojska tvrdi da odgovornost za pad ruskog aviona leži na Damasku, Iranu i Hezbolahu.

Izrael priznaje da je sinoć bombardovao objekte sirijske vojske. “Izraelski lovci su bombardovali objekte sirijske vojske, gde se proizvodilo precizno i smrtonosno oružje koje je trebao Iran da preda pokretu Hezbolah u Libanu”, navodi se u saopštenju vojske Izraela, a penosi Sputnjik.

Oni smatraju režim Bašara el Asada, Iran i Hezbolah potpuno odgovornim za obaranje ruskog “Iljušina”. “Avioni su već bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada je raketa sirijskog sistema PVO oborila ruski Il-20“, navode u izraelskoj vojsci.

Izraelska vojska je saopštila i da žali zbog pogibije posade oborenog ruskog aviona, nude i pomoć u istrazi, a takođe i tvrde da su obavestili ruske kolege o vazdušnom napadu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *