Ove su namirnice nezdravije nego što mislite

Objavljeno: 18.9.2018.


Čak i ako ne želite izgubiti kilograme, nego se zdravo i uravnoteženo hraniti, ovo trebate znati…
Poštoje namirnice koje imaju bolje kalorija, i uglavnom znamo za njih. No, vrlo često se u nekim namirnicama skrivaju određeni sastojci koji nisu samo štetni po našu vitkost, nego i uopšteno za zdravlje.

Slatkiši bez šećera
Ili gazirani napitak s ‘zero’ šećera… No, jeste li znali da previše slatkiša bez šećera može izazvati proljev? Naime, šećerni alkoholi koji se koriste u slatkišima bez šećera ne mogu se probaviti do kraja, pa izazivaju nadutost i na koncu i – dijareu.

Ćureća salama
Zapravo je čudno koliko u njoj ima štetnih nitrata. A baš su oni povezani s pojavom raka, pokazala su istraživanja, dok su u kombinaciji s natrijem štetni za srce.

Preljevi za salatu
Koliko god zelenu salatu čine ukusnijom, njihov okus ima i svoju cijenu. Naime, puni su šećera, posebno bezmasni preljevi. Uz to, imaju i više šećera od uobičajenih preljeva, a nedostaje im vitamin E.

Pomfrit od batata
Svi koji paze na liniju, ili žele smršaviti, vjeovatno su pročitali kako je slatki krompir zdraviji od običnog. I da je, shodno tome, pomfrit od batata zdraviji. No, nije to baš tako. Naime, osim što su identični po sadržaju kalorija, sve ono korisno što batat ima – izgubi tokom prženja.

Orašasti plodovi
Pročitali ste da je dobro jesti orašaste plodove kako bi utažili osjećaj gladi? Ima u tome istine – donekle. Naime, ako su ti orašasti plodovi slani, onda ih radije ne jedite – jer sadrže puno soli pa opterećuju bubrege.

Kečap
Ljubitelji kečapa, veliki oprez – znate li da samo jedna kašika ovog aromatičnog dodatka jelima sadrži 4 grama šećera. Ili, vizuelno – više nego prosječan čokoladni keks.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *