Ko je stvarni vlasnik portala Infosrpska?!

Objavljeno: 18.9.2018.


Srebrenko Kunarac, odbornik DNS-a u Skupštini opštine Foča je registrovani vlasnik domena i zakupac hostinga (mjesta na kom je skladištena internet prezentacija) portala infosrpska. ba.
Lavina lažnih vijesti

http://infosrpska.ba/ je portal koji je u žižu javnosti dospio serijom bombastičnih tekstova koje je mahom prenosila ATV i RTRS, a koje su sve redom bile usmjerene na otkrivanju „eskskluzivnih“ informacija koje su prikazivale u lošem svjetlu sve koji su bili u bilo kojoj vrsti suprotstavljanja vladajućoj koaliciji SNSD DNS SP.

Tekstovi poput informacija o prisluškivanju Dodika i Vučića, diskreditacije CINS u kom je Dino Jahić prozvan „Soroševskim instruktorom“, blaćenje banjalučkog odbornika Draška Stanivukovića nakon incidenta u Čelincu kad je na njega nasrnuo Milorad Dodik te opovrgavanje istraživanja po kojima Dodik i Cvijanovićeva gube nazivajući takve informacije „engleskim podvalama“ su samo primjeri novinarskog nivoa ovog portaloida, kako su ih novinari već prozvali.

Najveću lavinu reakcija izazvao je tekst koji je, po ustaljenom redoslijedu objavila RTRS, a koji na najgori način blati Davora Dragičevića, oca nastradalog Davida Dragičveića, koji preko 170 dana na Trgu Krajine u Banjaluci traži odgovor na pitanje: Ko je ubio Davida Dragičevića.

Zgroženi nehumanim konstrukcijama i optužama na račun žrtve nepravde, javnost se sa pravom počela pitati, ko stoji iza takvog jednog glasila, čije propagandne uratke bez imalo uredničke i profesionalne savijesti prenose upravo najvažnije novinske institucije u Republici Srpskoj: SRNA i RTRS?

Ovo je naročito važno pitanje imajući u vidu činjenicu da imenovani portal djeluje bez impresuma, to jest ne otkriva ko je vlasnik, urednik, ko su novinari, ko je finansijer i da li ga ima te da li je registrovan kao medij u skladu sa zakonskim propisima na snazi u Republici Srpskoj ili ne.

Prostom pretragom na pretraživaču who.is može se otkriti da je adresa infosrpska.ba zakupljena od strane korisnika čija email adresa glasi cmomir@gmail.com. Taj podatak je vidljiv na samom pretraživaču odlaskom na adresu https://who.is/dns/infosrpska.ba

Kao što je i očekivano, dalji podaci su sakriveni, ali pretragom baze domena pod imenom DomainBigData ukucate ovu e-mail adresu, dobićete ime Srebrenka Kunarca, vlasnika firme Sigma iz Foče. Taj podatak je vidljiv na https://domainbigdata.com/gmail.com/mj/OVPvmVtKYzrAw-hOnjuhIw

Srebrenko Kunarac je mali preduzetnik i odbornik DNS-a u Skupštini opštine Foča. „Slavu“ je stekao tako što je kao nezavisni odbornik u Skupštini opštine Foča, koji je odbornički mandat osvojio na listi NDP-a, pristupio je Opštinskom odboru DNS-a i Klubu odbornika te stranke 27.06.2017.

Srebrenko je vlasnik SZTR SIGMA ELEKTRONIK, firme koja se bavi prodajom i održavanjem informatičke opreme. Od preduzeća sa kojima je ova firma poslovala, izdvajamo nekoliko, mahom javnih ustanova, poput Kazneno popravni zavod Foča, JKP RAD d.o.o. Kalinovik, JU NP SUTJESKA Tjentište, JZU Dom zdravlja Foča, Javna ustanova Studentski dom Foča, ŠUMSKO GAZDINSTVO MAGLIĆ Foča, KP Komunalac a.d. Foča.

Njegov Google plus profil je spojen sa YouTube kanalom SK STUDIO Foča, na kom se nalaze prilozi i video snimci emitovani uglavnom na RTRS televiziji, a među kanalima koje prati na YouTube se nalazi kanal jedne televizije koja emituje program u Republici Srpskoj, ATV Banjaluka.

Nismo željeli dalje da kopamo po privatnosti Srebrenka Kunarca, držeći se da sve informacije koje smo dobili o njemu može da dobije bilo ko, budući da ih je on sam postavio i učinio dostupnima javnosti, što internet prostor u 2018. godini jeste.

Kud dalje?

Ove podatke je moguće dobiti na javan i transparentan način, i ni na koji način ne želimo da zadiremo u privatnost Srebrenka Kuranca niti poslovanje njegovog preduzeća, za koje smatramo da djeluje sasvim legalno.

Takođe ne želimo prejudicirati ničiju odgovornost, već pokušavamo objektivno, neutralno i nepristrasno iznijeti činjenice do kojih je moguće doći javno i bez ikakvih posebnih dozvola niti narušavanja privatnosti.

Interes javnosti ovdje predstavlja prioritet, te smo stoga objavili ono što smatramo da su relevantne a javno dostupne informacije o pojavi koja je od opšteg značaja.

Ovdje treba biti iskren i reći da ništa od navedenog ne dokazuje da Srebrenko Kunarac istinski VODI portal infosrpska.ba. Ono što je definitivno sigurno je da ga je on pokrenuo, zakupio domen i hosting te je sasvim opravdano za pretpostaviti (ali ne i tvrditi zasigurno!) da zna kome je ustupio sam portal na upravljanje i ko ga sad vodi, ukoliko se ne radi o njemu lično.

Naglašavamo da ovdje nije riječ o dokazivanju ničega niti odgovornosti ikoga za učinjena djela ili izrečene stavove.

Smatramo da je jedino pošteno da se otkrije ko tačno stoji iza konstrukcija koje imaju takav uticaj na javnost pa samim time i naše živote, kako bi se njihova vjerodostojnost dokazala ili na adekvatan način opovrgla. Svima nama je, prije svega, prioritet istina i objektivno izvještavanje javnosti.

Borba protiv lažnih vijesti i portaloida koji ih šire se tako nameće kao obaveza.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *