Građani ne znaju glavni grad RS

Objavljeno: 18.9.2018.


Nešto više od petine građana Republike Srpske zna koji je naš glavni grad – pokazalo je istraživanje agencije PRIME Communications.
Tačan odgovor, odnosno da je po Ustavu Republike Srpske glavni grad Sarajevo, dalo je ukupno 21,7 odsto stanovnika, dok je čak 56 odsto odgovorilo da je glavni grad Banjaluka.

Da je Istočno Sarajevo glavni grad Republike Srpske mišljenja je 13,9 odsto ispitanih građana.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Moguća greška je + – tri odsto.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja izmjene Ustava RS u kojima je, između ostalog, predviđeno da za glavni grad Srpske bude proglašena Banjaluka, koja i jeste administrativni, politički, privredni i kulturni centar Republike Srpske.

Međutim, amandmane na Ustav RS zaustavio je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, a budući da se radi o izmjenama najvišeg pravnog akta ne postoji način da se ovaj klub “preskoči” u odlučivanju.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *