Znamo li ko je zaista bila Margita Stefanović?

Objavljeno: 17.9.2018.


Margita Stefanović rođena je 1. aprila 1959. godine. Bila je velika umjetnica, divna ličnost, izuzetno talentovana, harizmatična, inteligentna, prelijepa… Svako ko ju je znao će vam to potvrditi. Pa zašto onda svi govore o njenoj tragičnoj smrti, kao da će nam to pokazati ko je ona “zaista” bila?
Ekatarina Velika je grupa koja je rokenrol misao uzdigla na novi nivo. Grupa čiji je uticaj na muziku, ali i poeziju nemjerljiv. Grupa koja se obraćala pojedincu, a ne masi. Grupa koja je kao glas generacije tražila slobodu za sebe i u sebi… Grupa umjetnika koji su mogli da promijene svijet.

Magina smrt je, čini se, još bolje unovčena – kroz knjige o tome kako se raspadala, tužna, bolesna i sama, napuštena od svih (dobro, osim od “prijatelja koji piše ove redove”)…

Priča o “prokletstvu Ekatarine velike” već godinama svoju potvrdu nalazi u tužnoj sudbini Margite Stefanović Magi, klavijaturistkinje kultnog benda. Čak i oni koji nikad nisu slušali EKV, čitali su o “crnoj princezi jugoslovenskog rokenrola”, koja je mogla da dostigne zvijezde, ali je završila na dnu. Njeni prijatelji i “prijatelji” javljaju se da ispričaju kako su zaista izgledali njeni posljednji dani, pišu knjige, suprotstavljaju informacije o tome gdje je skončala, ko je bio uz nju, šta piše u ljekarskom izvještaju… A Magin lik sa starih fotografija i omota danas kultnih ploča sve više blijedi pod glasinama o njenoj strašnoj, ponižavajućoj, mučnoj smrti u paklu droge.

Nije Magi to zaslužila.

Možda je griješila. Nije se najbolje nosila sa stvarnošću. Poklekla je. Ali njena smrt je samo njena.

S druge strane, život je podijelila sa svima, kroz fantastičnu muziku koju je stvarala, riječi koje je ispisivala, emocije koje je otkrivala, a koje i danas, svako može da proživi kroz neke od najmoćnijih pjesama Ekatarine Velike.

Ne morate da znate njenu biografiju da biste prepoznali kako se osjećala dok je pisala tekst za pjesmu „Kad krenem ka…“. Ne morate da znate da je odustala od blistave karijere arhitekte i da je napustila svijet klasične muzike zbog rokenrola – da biste znali kako je osjećati se kao da možeš da “promijeniš svijet do kraja pjesme”, kako je objasnila u pjesmi “Sinhro”. A sigurno znate i kako je kad “ne vidiš izlaz, ne vidiš kraj” kao u pjesmi “Nisam mislio na to”.

Margita je pisala i tekstove za „Zaboravi ovaj grad“, „Olovne godine“,„Sedam dana“… Obojila je i sve druge pjesme EKV-a i nastupe – sve do posljednjeg, zabilježenog na “izgubljenom” snimku Milana i Magi (“Krug”, Mascom). Bez njene muzike, energije, njenog senzibiliteta, njenih prstiju… To ne bi bilo to.

I u EKV muzici krije se najveća istina o Margiti.

EKV
EKV Foto: Privatna arhiva 

– Ova muzika je svjesno napravljena da ne pripada ničemu. Ona ide od početka uz vjetar. Svako od nas je pod uticajem svega što se dešava i onoga do čega lično dođe. Svako je to sve unijeo i donio i sve je to uzrokovalo neku univerzalnu muziku koja ne pripada ničemu, koja je samo naša muzika. Bilo šta da sviramo to će zvučati kao naše. Vjerujem da je masovnost koju naša muzika poprima bazirana na našoj snazi. Na onoj svijesti o tome koliko si jak. Toliko će ti se vratiti od te publike. Ljudi se u trenutku zalijepe za jedan dio neke emocije koju svi apsolutno podjednako prepoznaju. Žao mi je što ne živimo u nekoj drugačijoj, zdravijoj zemlji, što svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prezimeniji pa da neke stvari drugačije funkcionišu, da se drugačije definišu. Onda bismo drugačije razmišljali zašto je odnos prema “Ekatarini” bio kakav je bio ili zašto se mediji prema nama tako odnose, je li sve to pravo i pošteno – rekla je Magi za NIN 1989. godine.

Nažalost, i dalje živimo u zemlji u kojoj vladaju neka pogrešna pravila, neke pogrešne vrijednosti. Ali, kad sljedeći put neko pokuša da vam objasni ko je zapravo bila Magi – samo klimnite glavom i prekinite ga. Vi znate ko je bila Magi.

Izvor: Noizz.rs

POGLEDAJ I

One thought on “Znamo li ko je zaista bila Margita Stefanović?

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *