Zaev u Skoplju, opozicija u Štipu: Za i protiv promena

Objavljeno: 17.9.2018.


Oko 2.000 ljudi okupilo se u Štipu na protestu protiv sporazuma Skoplja i Atine o promeni imena Makedonije koji je organizovala opoziciona partija VMRO-DPMNE.
“Oni iskorišćavaju snažnu volju makedonskog naroda da postigne evropske standarde, istinski prosperitet, stabilnost i bezbedost, da proguraju agendu koja je protiv naših državnih i nacionalnih interesa”, rekao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, prenosi Rojters.

Istovremeno, više hiljada Makedonaca izašlo je u nedelju i na ulice Skoplja u znak podrške opciji “za” sporazum sa Grčkom o promeni imena makedonske države u Severna Makedonija, prethodno je javio AP.

Građanima se obratio i premijer Zoran Zaev, koji ih je pozvao da 30. septembra izadju na referendum o promeni imena zemlje i poručio da je 30. septembar “dan za pisanje istorije, za evropsku Makedoniju”.

Zaev je istakao da je 30. septembar “dan izbora, dan akcije, a ne dan za ostanak kod kuće”, prenela je MIA.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi rekao je na skupu da bi svi trebalo da izadju na referendum i budućim generacijama daju zemlju koja nema problem sa istorijom, geografijom, “otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve”.

Makedonski građani izjasniće se 30. septembra da li podržavaju ili ne sporazum Atine i Skoplja o promeni imena makedonske države u Republika Severna Makedonija, što bi moglo da otvori put članstvu Makedonije u NATO i EU.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *