Strah od promjene

Objavljeno: 17.9.2018.


Kriza nastaje zato što jedna osoba želi da se menja, odnosno učini partnerski odnos još boljim, a druga strana to ne želi
KADA razmišljamo o preprekama koje stoje na putu jednoj vezi, pomislićemo na stres, posao, lošu komunikaciju, a neretko i na treću osobu. Postoji, ipak, jedna stvar koja nam neće pasti na pamet, a veoma je važna u stvaranju kvalitetnog partnerskog odnosa. Reč je o promenama.

Psiholog Olivera Stojšić ističe da je zajednički naziv svim partnerskim problemima – otpor prema promeni, odnosno razvoju.

– Kriza nastaje zato što jedna osoba želi da se menja, odnosno učini partnerski odnos još boljim, a druga strana to ne želi. Iako svakako osoba ima pravo na sopstveni tempo razvoja, ipak je dobro znati da je promena prirodni proces i da će se neminovno dogoditi. Promena podrazumeva rad na sebi, ali ona ne utiče samo na onog partnera koji se menja, već i na sve ljude koji su međusobno bliski. Ponekad partneri pozitivno reaguju na promene, a drugi put promena ne ide u smeru koji bi drugom partneru bio prihvatljiv – ocenjuje Stojšićeva.

Upravo to se dogodi parovima koji kažu da su im se putevi razišli. Čak i kad su na početku imali iste snove i ciljeve, neretko se dogodi da se tokom godina zajedničkog života jedan partner promeni i poželi nešto drugo, dok drugi i dalje ostaje na istoj tački.

– Potrebno je da partneri slušaju jedni druge kada izražavaju svoje potrebe. Sve je moguće ako postoji volja i ništa nije moguće ako ona ne postoji. Nema tog “partnerskog horoskopa” koji može biti srećan ako partneri svesno ne rade na kreiranju partnerstva. Ako partneri doživljavaju partnerstvo kao mogućnost ličnog razvoja, tada se pred njima otvara put ispunjenja čije granice određuju oni sami, a ne sudbina – zaključuje naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Izvor. Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *