Matis u Skoplju upozorava na mešanje Rusije u referendum

Objavljeno: 17.9.2018.


Američki ministar odbrane Džim Matis, koji je stigao u posetu Makedoniji, tvrdi da Rusija pokušava da se umeša u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja o promeni imena Makedonije.
Džim Matis je novinarima koji su sa njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promeni imena Makedonije, preneo je AP.

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

Matis je poslednji u nizu lidera koji boravi u Skoplju kako bi izrazio podršku promeni imena zemlje, nakon generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Matis je rekao da on i drugi saveznici u NATO-u direktno govore u medijima šta misle.

“Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, mi ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo”, rekao je Matis.

Ističući da ga, kako tvrdi, mešanje Rusije zabrinjava, Matis je rekao da SAD ne žele da vide da Rusija u Makedoniji radi “ono što je pokušala u toliko mnogo zemalja”, preneo je Rojters.

Matis će u Skoplju boraviti samo nekoliko sati tokom kojih bi trebalo da se sastane sa makedonskim premijerom i ministrom odbrane, kao i sa predsednikom Đorđem Ivanovim, koji se protivi sporazumu Atine i Skoplja.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *