Izložba detaljno obnovljenih slavnih vagona oživjela istoriju

Objavljeno: 17.9.2018.


Slavni vagoni iz 20-ih godina prošlog veka izloženi su proteklog vikenda u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna železnička kompanija SNCF detaljno obnovila.
Hina prenosi da su tri vagon-restorana „Orijent ekspresa“ oživela istoriju jednog od verovatno najpoznatijih vozova koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula.

Linija je prolazila i kroz Beograd i Zagreb, u kome je za njene putnike 1925. sagrađen hotel „Esplanade“.

Navodi se da je u tim vagonima, koji su inspirisali britansku književnicu Agatu Kristi za roman „Ubistvo u Orijent ekspresu“, lako zamisliti putnike u elegantnim „čarlston“ haljinama i frakovima.

Na pariskoj železničkoj stanici mogu se u okviru izložbe videti i drugi slavni vagoni, poput onih koji su pripadali „Plavom vozu“ na liniji od Pariza do Azurne obale, „Zlatnoj streli“ koja je od francuske prestonice išla do Londona, kao i „Severnoj zvezdi“ koja je od Pariza putovala do Amsterdama.

„Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bismo pronašli originalne nacrte i uzorke“, otkrio je Gijom de Sen Laše, izvršni direktor društva „Orijent ekspres“ koje upravlja baštinom te železničke linije.

Izvor. RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *