Tesla pomaže vozačima da brže pobjegnu od uragana Florens

Objavljeno: 16.9.2018.


Proizvođač luksuznih električnih automobila povećao je autonomiju nekih svojih modela vanrednim softverskim apdejtom, kako bi njihovi vlasnici mogli lakše da se evakuišu ispred uragana koji pustoši delove američke istočne obale.
U slučaju potrebe za evakuacijom ljudi pred naletom uragana, najbitnije je da se vozači što pre i što dalje odvezu iz ugroženog područja. Kada je reč o električnim automobilima, zaustavljanje na usputnim brzim punjačima radi dopune pogonskih baterija, ma koliko kratko trajalo, u ovakvim kritičnim situacijama predstavlja gubitak daragocenog vremena.

Kako bi pomogao vlasnicima Modela S i Modela X, u verzijama 60 i 60D sa najmanjom autonomijom u vožnji, da se što brže evakuišu, Tesla je softverski, putem Interneta, privremeno povećao kapacitet baterije sa 60 na 75 kWh. Na taj način, radijus ovih automobila u vožnji – sa punim baterijama – produžen je za 48-64 km, u odnosu na postojeću autonomiju.

Tesla inače više ne nudi, nekada najjeftinije, Modele S i X u verzijama 60 i 60 D, ali automobili koji su ranije isporučivani u navedenim konfiguracijama imaju paket baterija kapaciteta 75 kWh, koji je softverski limitiran na 60 kWh. Ovim vanrednim apdejtom “otključano” je još 15 kWh.

Inače, američki proizvođač reagovao je na isti način i u septembru 2017, kada je Floridu pogodio uragan Irma.

Uragan Florens pogodio je obalu Severne Karoline u petak donoseći vetar koji duva brzinom od 145 km/h i obilnu kišu, zbog čega je skoro 500.000 domaćinstava ostalo bez električne energije.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *