Nema opstrukcije, Lavrov dolazi

Objavljeno: 16.9.2018.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da u slučaju dolaska ministra inostranih poslova Ruske Federacije u Banjaluku postoji direktna opstrukcija iz Sarajeva.
Opstrukcije nema, odgovara ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.
Ne prestaju politička prepucavanja zbog pomjeranja dolaska Sergeja Lavrova u Banjaluku. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da postoje opstrukcije iz Sarajeva koje se direktno odnose na posjetu ministra inostranih poslova Rusije.

„Odjednom, zakazan je sastanak Predsjedništva sa Lavrovim i počeo se otkazivati. Navodno Izetbegović ima neke probleme, pa nije mogao da dođe, a bila je sugestija amerikanaca da se to ne uradi. Ono što ja znam, a znam sigurno da je bilo sugestija da se onemogući prijem na visokom nivou Lavrova i da je on vjerovatno saznao to i onda je došlo do pomjeranja tog datuma. Ništa drugo ne znam, pitajte one koji o tome više znaju od mene.“, rekao je Dodik.

Ministar inostranih poslova BiH s druge strane tvrdi da ne postoje opstrukcije. Razlozi pomjeranja dolaska Sergeja Lavrova u Banjaluku nisu politički.

“Danas je ministarstvo inostranih poslova Rusije potvrdilo na svom zvaničnom sajtu da smo kolega Lavrov i ja razgovarali telefonom. Mislim da to pokazuje veličinu i kolege Lavrova i Rusije kao zemlje. Poziv kolege Lavrova je uslijedio upravo iz razloga što je došlo do odgađanja posjete. Mi smo se u tom razgovoru dogovorili da posjeta bude realizovana 21-og u petak. Kolega Lavrov je rekao da je došlo do jednog zaokreta u njegovom rasporedu i razlozi zbog kojih se odgađa posjeta su isključivo tehničke prirode.“, kaže Crnadak.

On navodi da su izvještavanja, kako ih je nazvao ,režimskih medija, kao i izjava predsjednika Republike Srpske da postoje drugi razlozi odlaganja posjete ruskog ministra jako nekorektni prema ruskoj strani.

„Mislim da pokazuje jedno nepoštivanje. Ako su nam već rekli i ako je uslijedio telefonski poziv ministra Lavrova u kojem se kaže da su isključivo tehnički razlozi, onda je licitirati sada sa nekim drugim razlozima od strane ljudi iz Republike Srpske veoma nekorektno. Velika je stvar i veliki je događaj posjeta Lavrova Republici Srpskoj i mislim da ne treba ništa činiti da se ta posjeta umanji i da se značaj te posjete smanji na jedan niži nivo.“, rekao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov trebalo je da dođe u dvodnevnu posjetu BiH 16. i 17. septembra ali je ona pomjerena za petak 21. septembra na zahtjev ruske strane.

Izvor: RTVBN

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *