Najstariji crtež: Prije 73.000 godina neko je u pećini nacrtao – hešteg

Objavljeno: 16.9.2018.


Možda je to simbol internet doba, ali naučnici tvrde da je praistorijski crtež nalik današnjem heštegu otkriven na kamenu u južnoafričkoj pećini i da je to verovatno najstariji poznati ljudski crtež.
Apstraktni crtež s nekoliko precrtanih linija, koji liči na hešteg delo je lovaca-sakupljača pre otprilike 73.000 godina. To znači da je za 30.000 godina stariji od svih dosad poznatih apstraktnih crteža iz Afrike, Evrope i jugoistočne Azije. 

Otkriven je u pećini Blombos, 300 kilometara istočno od Kejp tauna. Iako je crtež rudimentaran, činjenica da je napravljen tako davno značajan je jer upućuje na postojanje modernih kognitivnih sposobnosti naše vrste, Homo sapiensa, tokom razdoblja koje se zove srednje kameno doba.

Crtež je napravljen okerom, prirodnim pigmentom koji je Homo sapiens koristio pre najmanje 285.000 godina. “Nagli prekid linija ukazuje na to da se radi samo o fragmentu i da je izvorni crtež bio na većoj površini. Verovatno je bio i složeniji”, rekao je arheolog Kristofer Henshilvud.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *