Daimler pripremio programska rješenja za dizel skandalom pogođena vozila

Objavljeno: 16.9.2018.


Njemački gigant Daimler je započeo sanaciju problema koji je isplivao pre nekoliko meseci a tiče se, čega drugog do sistema upravljanja izduvnim gasovima i prekomernih štetnih emisija. Danas je stigla objava proizvođača o instalaciji novog softvera na, skandalom pogođenim vozilima.
Novi program, prema navodima iz Mercedesa, odnosi se na više stotina hiljada vozila marke, a upravo je zvanično označen početak akcije u Evropi.

Podsetićemo da je za oko 700.000 vozila sa oznakama Mercedes-Benza, nemačko regulatorno telo Savezni organ za motorna vozila (KBA), naredilo Daimleru povlačenje u servis, kako bi se rešio problem sa manipulativnim uređajem koji reguliše nivo štetnih isparenja. Jedna grupa pogođenih vozila će biti neopozivo prinuđena da poseti servis, dok će korektivna intervencija na drugom delu vozila biti zasnovana na dobrovoljnoj osnovi.

Daimler je prvobitno objavio da je pripremio softverska unapređenja za oko 300.000 automobila u Evropi, kako bi se redukovala emisija štetnih azotnih oksida, što je u velikoj meri i realizovano u međuvremenu.

Kupci su obavešteni

Zatim je taj broj automobila tokom prošlog leta, odnosno 2017. godine, neposredno pred početak Dizel samita, uvećan na oko tri miliona primeraka, ali za dodatnih 2,7 miliona vozila još uvek nije pripremljen korektan softver.

Sveukupno, pripremljeno je nekoliko stotina verzija programa i korespondirajućih aplikacija koje su dostavljene regulatornom telu – KBA. Prema navodima iz Daimlera, određene verzije krosovera GLC, kombi vozila Vito i V klasa, mogu biti privedena intervenciji.

Vlasnici pogođenih vozila su obavešteni o svim detaljima, a putem interneta mogu proveriti da li je njihovo vozilo na listi koja deklariše povučene verzije.

Daimler navodi da je kooperativan sa vlastima i brani se od optužbi za prevaru, navodeći da instalirani softver nije posedovao potencijal za prevarne radnje, čime izražava neslaganje sa nemačkim regulatornim telom.

Izvor: Autorepublika

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *