Chrome prihvata verifikaciju preko otiska prsta radi poboljšane sigurnosti

Objavljeno: 16.9.2018.


Tim, koji stoji iza Chrome-a, se trudi da pregledač načini što je moguće sigurnijim i lakim za korišćenje, a najnovija poboljšanja koja su nedavno objavljena su bitan korak u postizanju ovog cilja. 
Chrome 70 beta je sada dostupan za preuzimanje za AndroidmacOSLinuxChrome OS i Windows, a među mnogim dodacima namenjenim developerima, tu je i nekoliko funkcija specifično dizajniranih za krajnje korisnike.

Najbitnija među njima je verifikacija preko otiska prsta na Androidu, koja sajtovima omogućava pristup senzoru otiska prsta uređaja i da na taj način “oblikuju identifikaciju”. Podrška za senzor otiska prsta je korisna na sajtovima koji implementiraju API, kako bi se Touch ID mogao koristiti za verifikaciju u dva koraka.

Pored ovoga, Android verzija Chrome-a će koristiti “shape identification”, koji se oslanja na tri različita API-ja kako bi detektovao lica, bar kodove i tekst na latinici na vebu.

Još jedna interesantna promena, koju su objavili developeri, jeste da od ove verzije Chrome-a, browser više neće uljučivati Android i iOS build brojeve u user-agent identifikaciji. Ova promena će sprečiti ciljano izrabljivanje, krađu otisaka prstiju i druge manipulacije koje vode do povrede ličnih podataka korisnika.

Izvor: PhoneArena

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *