Aukcija djela Renoara i Sezana iz kolekcije Renan-Šape

Objavljeno: 16.9.2018.


Aukcijska kuća Sotbi saopštila je da će 18. oktobra u Parizu biti organizovana aukcijska prodaja kolekcije Renan-Šape, jedne od najvećih francuskih privatnih kolekcija 20. veka, među kojima se nalaze platna Ogista Renoara i Pola Sezana.
Kolekcija Žorža Renana, direktora francuskog lanca robnih kuća Samariten (La Samaritaine) od 1928. do 1968. godine, pripala je posle njegove smrti starijoj ćerki Žanin Šape. Deo kolekcije se nalazi u pariskom muzeju Orsej i njujorškom Metropolitenu.

Na aukciji će biti ponuđena Sezanova slika mrtve prirode “Kajsije i trešnje na tanjiru” koja je procenjena između milion i po i dva miliona evra. Kuća Sotbi je navela da slika prikazuje promenu perspektive svetla i koncepta prostora što su kasnije elementi dela moderne umetnosti.

Na prodaji će biti Renoarov portret barona Barbijea, boema i prijatelja slikara. To delo je procenjeno između 250.000 i 350.000 evra.

Sotbi će ponuditi i delo Anrija Matisa “Pejzaž u okolini Tuluza”, a to platno je procenjeno između 200.000 i 300.000 evra.

Još jedna prodaja dela kolekcije Renan-Šape biće organizovana krajem godine, takođe u Parizu.

Foto: CARL DE SOUZA/AFP

Izvor: AFP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *