Oštro upozorenje Draganu Mektiću: BiH još ne može imenovati OFICIRA ZA VEZU sa Evropolom

Objavljeno: 15.9.2018.


Bosna i Hercegovina će uskoro razmijeniti oficire za vezu sa Evropolom i postati dio evropskog bezbjednosnog sistema, uvjerava ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.
Međutim, prema tvrdnjama izvora Srpskainfo bliskih Vladi RS, ova Mektićeva tvrdnja neće moći da se realizuje sve dok BiH prvo ne uspostavi takozvanu zajedničku kontakt tačku, kao centralnu tačku kontakta između Evropola i nadležnih organa BiH.

– Ministar Mektić ponovo obmanjuje javnost u vezi sa upućivanjem oficira za vezu u Evropol, imajući na umu činjenicu da je Evropska komisija postavila rok 30. septembar za uspostavljanje zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, te činjenicu da po tom pitanju do sada ništa nije urađeno. Nema smisla da se šalje oficir za vezu dok se ne uspostavi zajednička kontakt tačka. Ministar Mektić bi trebalo da objasni javnosti i organima za sprovođenje zakona u BiH zašto još nije uspostavio zajedničku kontakt tačku za saradnju sa Evropolom umjesto da plasira nove laži i nastavlja da onemogućava operativnu razmjenu informacija sa zemljama EU i šire – tvrdi naš sagovornik.

Na problem oko uspostavljanja zajedničke kontakt tačke ministra Mektića upozorio je i komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo u Evropskoj komisiji Dimitris Avramopuolos.

U pismu koje je uputio Mektiću, a koje je u posjedu Srspkainfo, evropski komesar izražava duboku zabrinutost u vezi sa nedostatkom napretka u BiH u određivanju “kontakt tačke”, i to godinu dana od stupanja na snagu Sporazuma o operativnoj saradnji između Evropola i BiH.

– Ovo predstavlja kršenje Sporazuma. Nepostojanje funkcionalne kontakt tačke može imati negativan uticaj na kontinuiranu održivost operativnog sporazuma između Evropola i BiH. To bi, između ostalog, moglo da uključi nemogućnost slanja oficira za vezu u sjedištu Evropola, kao i nemogućnost raspoređivanja Evropolovog oficira za vezu u Sarajevu koji bi trebalo da bude u kontakt tački. Imajući u vidu navedeno, uvjeren sam da ćete obezbijediti punu implementaciju Sporazuma o operativnoj saradnji između Evropola i BiH i uspostaviti kontakt tačku do 30. septembra. To bi bio važan znak kojim bi se pokazala posvećenost BiH rješavanju bezbednosnih izazova u regionu – naveo je evropski komesar u pismu Mektiću.
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije juče odgovarao na naše pozive.

Međutim, prije dva dana je, nakon susreta sa novoimenovanim ambasadorom Poljske u BiH Jaroslavom Lindenbergom, saopštio da će uskoro biti razmijenjeni oficiri za vezu sa Evropolom i u punom kapacitetu početi sprovođenje Operativnog sporazuma sa ovom agencijom EU, čime će BiH i praktično postati dio evropskog bezbjednosnog sistema.

Sporazum iz 2016.
Operativni sporazum između BiH i Evropola je potpisan 31. avgusta 2016. iako je finalizovan u pregovorima još krajem 2014. godine.

– Potpisao ga je ministar Mektić nakon dugih natezanja i pokušaja da promijeni dogovoreno, a dogovoreno je da kontakt tačka za saradnju ispred BiH prema Evropolu bude zajednička kontakt tačka koju će činiti predstavnici svih agencija za sprovođenje zakona u BiH, uključujući i MUP RS. U zajedničkoj kontakt tački nema Ministarstva bezbjednosti. Mektić je jedini krivac što je BiH jedina zemlja u regionu bez uspostavljenje saradnje sa Evropolom – navodi naš sagovornik blizak Vladi RS.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *