DS3 Crossback – francuski odgovor na Audi Q2 i MINI Countryman

Objavljeno: 15.9.2018.


DS je zvanično predstavio svoj najmanji krosover koji u prodajne salone stiže 2019. Jedan od aduta ovog modela je i potpuno električna verzija sa autonomijom od preko 300 km.
Francuski premijum brend, koji je deo PSA grupacije, širi gamu svojih vozila još jednim modelom iz sve popularnijeg krosover/SUV segmenta.

Posle modela DS7 Crossback iz 2017, stiže manji DS3 Crossback.

Dva automobila dele slične stilske detalje, uključujući specifičnu prednju masku i dnevna svetla u vidu vertikalno postavljenih LED traka, dok su glavni farovi nešto fluidnijeg i nepravilnijeg oblika kod DS3 Crossback.

Ono po čemu se novi krosover već na prvi pogled razlikuje od većeg su atipični “B” stubovi sa detaljem u obliku peraja – po čemu je sličan modelu DS3.

Proizvođač se odlučio za još jedno neuobičajeno rešenje koje se može videti na pojedinim premijum modelima – kvake u ravni sa površinom vrata.

DS je, poput Citroena nekada, poznat po nekonvencionalnom dizajnu unutrašnjosti svojih modela, a ta tradicija nastavljena je i u DS3 Crossback.

Neka originalna rešenja, poput romboidnih centralnih ventilacionih otvora u koja se poput slagalice uklapaju klasteri sa različitim dugmićima, ili će vam se veoma svideti ili će vam biti prilično odbojni.

Na vrhu centralne konzole ističe se veliki, 10,3 inčni ekran multimedijalnog sistema koji štrči poput tableta, a automobil je opremljen “head up” dispejom koji omogućava vozaču da ostane uredesređen na put ispred sebe dok očitava najvažnije instrumente.

Osim toga, DS je svoj potkompaktni krosover opremio i audio sistemom Focal sa 12 zvučnika.

Kako kažu u fabrici, posebna pažnja prilikom projektovanja automobila posvećena je zaštiti unutrašnjosti putničke kabine od buke i vibracija.

Što se tiče prtljažnika, na raspolaganju su 352 litra korisne zapremine za stvari putnika. Kupci će moći da biraju između više paketa opreme, uključujući i raznovrsne kombinacije boja i materijala u unutrašnjosti, poput Nappa kože i Alcantara detalja.

Iako je DS obezbedio paletu benzinskih i dizel motora za svoj novi krosover, posebnu pažnju privlači čisto električna varijanta ovog modela – DS3 Crossback E-Tense.

Ova verzija za pogon koristi elektromotor od 136 ks (100 kW) i 260 Nm, a automobil je u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 8,7 s.

Električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 50 kWh, koja omogućava autonomiju u vožnji od preko 300 km, prema novom WLTP mernom standardnu.

Ako se računa po starom, NEDC ciklusu, DS3 Crossback E-Tense može da pređe i 450 km pre nego što ostane bez struje.

Prazne baterije mogu se u potpunosti napuniti za 5 sati ako se koristi specijalni punjač od 11kW. Vozači kojima se žuri mogu uz pomoć brzog punjača dopuniti baterije do 80% kapaciteta za 30 minuta.

Pored električne varijante, DS3 Crossback u ponudi će imati i tri benzinca kao i dva dizelaša.

Benzinski PureTech agragati dostupni su u opcijama od 100 ks (73 kW), 130 ks (95 kW) i 155 ks (114 kW).

Dizelaši proizvode 100 ks (73 kW) i 130 ks (95 kW).

DS3 Crossback opremljen je nekim od najsavremenijih sistema asisstencije vozaču, uključujući DS Drive Assist koji koristi radar i kamere za kontrolu adaptivnog tempomata i održavanja automobila u sredini vozne trake kojom se kreće.

Tu je i funkcija automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, kao i sistem za automatsko parkiranje. Vlasnici će pomoću MyDS aplikacije i smartfona moći daljinskim putem da otključaju i startuju motor vozila.

DS3 Crossback imaće sajamsku premijeru na pariskom auto-salonu koji počinje 2. oktobra, a u evropske prodajne salone ovaj model stiže u 2019.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *