5 legendarnih domaćih rok bendova koje je rokere blam da slušaju

Objavljeno: 13.9.2018.


Ako nekog ko se deklariše kao roker pitate koji su mu omiljeni domaći bendovi – sigurno neće navesti nijedan sa ove liste. Ne zato što ne gotivi njihove pjesme, već zato što je blam slušati “pastirski rok”; zato što su se “prodali”; zato što su “njanjavi”… A upisani su u istoriju domaće rok muzike.
Bijelo dugme

 

Da, “najpopularniji jugoslovenski rok bend svih vremena” danas vjerovatno slušaju svi osim rokera. Čak su mu, da ne bi bilo zabune, osmislili i poseban žanr – “pastirski rok”, da ih odvoje od “regularnih” rok bendova i podvuku etno motive u njihovim pjesmama. Ako neko i prizna da gotivi Dugmiće, preciziraće da se to odnosi na “Bebekovo vrijeme”. Naravno, i sve ostale hitove znaće od riječi do riječi, ali nikad neće priznati da se “siječe” uz njih kad ih niko ne vidi.

Osvajači

“Možda nebo zna”, “S kim čekaš dan” “Zla noć”, “Sam”, “Krv i led”, “Pronađi me”… Gotovo svaka pjesma postajala je hit, a frontmen Zvonko Pantović Čipi je uživao reputaciju vokala na kojem su navodno i Mejdeni zavideli Osvajačima. A onda je riješio da otpjeva narodnjačko “Vino crveno” i okuša se na estradi. Ispostavilo se kao loš potez, kojim je samo izgubio dobar dio starih fanova.

Crvena jabuka

 

Budimo realni – uprkos rokerskom imidžu i kožnjacima, Crvena jabuka nekako nikad nije bila rok bend, uvijek je više vukla na neki jugo-pop. Možda tu i jeste zabuna, u pogrešnoj definiciji. U svakom slučaju, Žera i ekipa se deklarišu i dalje kao rokeri, a na njihovim koncertima najčešće sjede tete koje se tope uz “Volio bih da si tu”, “Nekako s proljeća”, “Tamo gdje ljubav počinje”…

Galija

Vjerovatno ima više viceva o Neši Galiji nego ljudi koji će se deklarisati kao fanovi ovog benda. Pa, ipak, teško da iko može da ostane miran na njihov hit “Kotor”. Ko neće “dići obadve” na pjesmu “Digni ruku” i raspilaviti se na “Još uvek sanjam”? Ima Galija još nekoliko velikih hitova i čak 14 studijskih albuma iza sebe, ali nekako je u međuvremenu izgubila na relevantnosti u rok svijetu.

Vatreni poljubac

“Doktor za Rock ‘n’ Roll” je bio bum, a poslije je sve otišlo u nekom drugom pravcu, u ritmu Žikinog kola. Milić Vukašinović se pogubio između rokenrola, narodnjaka i rijalitija, toliko da je danas poznatiji po skandalima nego po muzici. Pa, kakve onda šanse ima Vatreni poljubac kao ozbiljan rok bend?

Izvor: Noizz.rs

 

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *