Dijalog u Briselu: Vučić i Tači danas sa Mogerinijevom

Objavljeno: 7.9.2018.


U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič, kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.
“(U petak) se na najvišem nivou nastavlja rad koji je već intenziviran prethodnih nedelja i meseci”, poručila je Kocijančičeva.

Sastanak predsednika Srbije i kosovskog predsednika zakazan je za devet sati ujutru u zgradi Evropske službe za spoljne poslove. Uobičajeno, oni će najpre odvojeno razgovarati sa visokom predstavnicom nakon čega će uslediti i trilateralni sastanak.

Očekuje se da se razgovori u Briselu završe u ranim poslepodnevnim časovima, preneo je Tanjug.

Dan uoči nove runde dijaloga u Briselu kažu da se intenzivan posao tzv. “druge faze” nastavlja, ali da EU kao posrednik ne želi da ulazi u spekulacije o mogućim rezultatima sastanka kao ni o detaljima mogućeg rešenja.

“Druga faza je počela pre godinu dana. Dijalog je u toj fazi između predsednika intenziviran i tako se i nastavlja”, navela je Kocijančičeva.

Među predstavnicima ovdašnjih i stranih medija vlada pojačano interesovanje za susret Vučića i Tačija.

Mnogi strani mediji, zbog učestalih evropskih reakcija na moguća rešenja “kosovskog pitanja”, očekuju da bi današnji sastanak mogao da donese i konkrete rezultate.

Iz Evropske komisije, pak, najavljuju da je u pitanju samo još jedan u nizu sastanaka na kojem će biti razmotreni pokušaji postizanja kompromisnog rešenja.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *