Selo u kom možete da živite samo ako imate operisano slepo crijevo

Objavljeno: 6.9.2018.


Život na Antarktiku nije lak posebno ako uzmemo u obzir da se zimi temperature spuštaju i do -50 stepeni, pa stanovnici nekada i po nekoliko nedelja ne izlaze iz kuće. Čileansko selo Villa Las Estrellas nalazi se na Antarktiku, a radi se o istraživačkoj i vojnoj bazi koja je udaljena hiljadu kilometara od prve veće […]
Život na Antarktiku nije lak posebno ako uzmemo u obzir da se zimi temperature spuštaju i do -50 stepeni, pa stanovnici nekada i po nekoliko nedelja ne izlaze iz kuće.

Čileansko selo Villa Las Estrellas nalazi se na Antarktiku, a radi se o istraživačkoj i vojnoj bazi koja je udaljena hiljadu kilometara od prve veće bolnice, pa se ljudi ove mogu doseliti samo ako imaju operisano slepo crevo.

To pravilo važi i za naučnike i vojna lica koja uglavnom naseljavaju ovu bazu, ali i njihove porodice.

U samom selu ima tek nekoliko lekara, ali niko od njih nije specijalizovani hirurg. Stoga oni koji dođu ovde moraju biti spremni na činjenicu da se hitne operacije ne mogu obavljati na licu mesta, pa se takvim uslovima života i prilagođavaju.

Takođe, ženama koje žive u ovoj bazi se ne preporučuje da zatrudne.

Leti ovde živi tek 150 stanovnika, a zimi se ta brojka prepolovi. Selo je opremljeno osnovnim institucijama – ima malu školu, poštu, banku, teretanu, rusku pravoslavnu crkvu i malu radnju suvenira, pa čak i hostel sa dvadesetak kreveta.

Komunikaciju s ostatkom sveta održavaju preko satelitskih telefona, a u školi postoji samo nekoliko računara s pristupom internetu.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *