Opelovi inženjeri prelaze u francusku Segulu

Objavljeno: 6.9.2018.


Nemački proizvođač automobila “Opel” saopštio je da planira prebacivanje oko 2.000 inženjera iz svog istraživačkog i razvojnog centra u Ruselshajmu u francusku inženjersku grupu “Segula” u pokušaju da izbegne otpuštanja.
“Opel”, kojeg je američki “Dženeral motors” prošle godine prodao francuskoj grupaciji “PSA”, saopštio je da razmatra moguće strateško partnerstvo sa “Segulom” da bi zaštitio inženjerska radna mesta u Ruselshajmu.

Direktor “Opela” Mihael Lohšeler saopštio je da je kompanija suočena sa velikim padom obima posla u svom centru za istraživanje i razvoj, dok inženjeri privode kraju ranije potpisane ugovore sa “DŽeneral motorsom”.

Predloženo rešenje tek treba da dobije podršku uticajnog “Opelovog” radničkog saveta, preneo je AFP.

Ukoliko plan bude odobren, “Segula” planira da preuzme do 2.000 od 7.000 “Opelovih” radnika iz razvojnog centra i nekoliko zgrada na samoj lokaciji u Ruselshajmu, u blizini Frankfurta.

“Segula” je obećala da će zaštititi radna mesta do 2023. godine, u skladu sa sporazumom “Opela” i lidera sindikata.

Nisu objavljeni finansijski detalji dogovora, ali je Lohšeler rekao da će “Segula” osnovati novu kompaniju za ove radnike, u kojoj “Opel” neće imati vlasnički udeo.

“Segula” je saopštila da želi da stvori “bazni inženjerski centar” koji bi se bavio automobilskom industrijom, ali i železnicom i energetikom.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *