Kim poslao pismo Vašingtonu

Objavljeno: 6.9.2018.


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je zatražio od specijalnog izaslanika iz Južne Koreje Čon Li Longa koji se sastao sa njim u Pjongjangu da preda poruku američkim vlastima, javlja Jonhap.
Nakon sastanka specijalni izaslanik je izjavio da se Kim Džong Un ne slaže sa ocjenom SAD da nema progresa u denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Lider Sjeverne Koreje je izjavio da je demontaža poligona Phungeri praktično lišila zemlju mogućnosti da izvede nova nuklearna testiranja. Po njegovim riječima, međunarodna zajednica nedovoljno ceni korake Pjongjanga.

U isto vrijeme Kim Džong Un je izjavio da nastavlja da se nada da će biti završen proces rešavanja krize na poluostrvu i normalizacija odnosa sa SAD do završetka predsjedničkih nadležnosti Donalda Trampa u januara 2021. godine.

Kim Džong Un je dodao da povezuje formalni sporazum o prekidu vatre na Korejskom poluostrvu sa prisustvom američkih snaga u regionu.

Tokom posjete južnokoreanca Čon Li Longa Pjongjangu saopšteno je da će treći međukorejski samit biti održan od 18 do 20 septembra u prijestonici Sjeverne Koreje.

(Sputnjik)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *