Kako je možda izgledala Kleopatra

Objavljeno: 6.9.2018.


Kad zamišljamo Kleopatru, nekako smo je navikli da je zamišljamo u verziji Elizabet Tejlor ili Sofije Loren, a kao i Helena iz Troje, ona se uvek smatrala jednom od istorijskih lepotica.
Međutim, iako o njoj znamo mnogo toga, jednu stvar ne znamo – kako je ona stvarno izgledala i da li je bila istinska lepotica, kao što se misli?
Pre svega, većina istorijskih izvora potiče od Rimljana, a s obzirom na to da oni Kleopatru nisu voleli, oslikavali su je kao damu koja svoju lepotu koristi kao političko oružje, piše blog “Moco-Choco”.
Plutarh, grčki biograf Marka Antonija, pisao je o veku nakon Kleopatrine smrti, a spomenuo je da Kleopatra nije bila klasična lepotica, ali su je neodoljivom učinili njen nežan glas i inteligencija.
Dion Kasije Kokejan, rimski istoričar grčkog porekla, napisao je da je ona bila pojam lepote za svoje vreme, a u prilog joj je išao divan glas, kao i njene “čari” koje je znala da upotrebi kako bi svima bila privlačna.
Postoje samo tri skulpture u klasičnom stilu koje pokazuju kako bi Kleopatra mogla da izgleda, te nekoliko skulptura koje prikazuju celu figuru u egipatskom stilu. Međutim, problem s njima je što sve prikazuju – potpuno različite žene.
Na kovanom novcu Kleopatra je prikazana “muškobanjasto”, a ima i specifičan nos. Istoričari veruju kako je ona želela da je portretišu s jakom vilicom jer je to bio znak snage. Te kovanice su nastale u ranoj fazi Kleopatrine vladavine, a dizajnirane su tako da izgledaju kao kovanice iz Ptolomejeve vladavine, a glavna karakteristika svakog vladara bila je ta da ima veliki nos.
Sali En Ašton sa Univerziteta Kembridž koristila je slike drevnih artefakata, uključujući prsten iz Kleopatrine vladavine, te je sve prizore spojila u jedan, a rezultat je daleko od onog kako smo navikli da gledamo Kleopatru.
Kleopatra je rođena u Egiptu, ali njeni preci potiču iz Makedonije i Grčke. Ona je predstavljana na toliko načina da više uopšte ne možemo biti sigurni u to kako je izgledala, ali jedno je sigurno: bila je jedna od najmoćnijih i najinteligentnijih žena koje je svet ikad video, a govorila je čak devet jezika.
Autor: Večernji

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *