AI predstavlja veću prijetnju od terorističkih napada

Objavljeno: 6.9.2018.


Stavovi prema vještačkoj inteligenciji su sve raznovrsniji, te dok jedni tvrde da će napredna AI tehnologija čovječanstvu donijeti samo boljitak, drugi se spremaju za povratak u prije-tehnološko doba.
Najnovija rasprava povela se u Velikoj Britaniji, gde neki eksperti u veštačkoj inteligenciji vide veću opasnost nego od globalnog zagrevanja, terorističkih napada ili otpornosti na antibiotike.

Naime, radi se o tome da sve brži tehnološki napredak ne ostavlja mnogo vremena za donošenje zakonakojima bi se omeđile mogućnosti koje veštačka inteligencija ima, pa su strahovi najčešće u vezi sa verovanjem da će AI sistemi u nekom trenutku početi da preotimaju poslove od ljudskih radnika. Stručnjaci upozoravaju da ovo polje nije dovoljno istraženo, kao ni pitanje bezbednosti, pa rasprava o ovim pitanjima postaje jedna od najvažnijih tema kada se govori o budućnosti.

Umesto da raspravljaju o klimatskim promenama, ili o porastu globalnog siromaštva, svetski eksperti iz različitih oblasti se sve više okreću veštačkoj inteligenciji, budući da veruju da će ova uticati i na sva ostala pitanja. Kao jedan od argumenata navodi se i mešanje ruskih hakera u američke izbore 2016. godine, budući da je taj događaj povećao nepoverenje građana, ali i stručnjaka, te mnoge naveo na to da postave pitanje o tome na koji način će se takvi napadači u budućnosti sprečavati da upadnu u bilo koji sistem, te preuzmu kontrolu nad životima građana.

Četvrta industrijska revolucija je već tu, budući da su roboti i AI, koji predstavljaju njene glavne tačke, prilično napredovali u poslednjih nekoliko godina, pa mnogi osećaju da se stvari odvijaju previše brzo, a bez odgovarajućih okvira, što je i osnova sve vatrenijih rasprava, te razlog da se zaboravi na ostale probleme planete i čovečanstva.

Izvor: The Telegraph

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *