Slovenci pokrenula istragu protiv paravojne grupe

Objavljeno: 5.9.2018.


Slovenačka policija je pokrenula istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavili video-snimci i fotografije grupe naoružanih i maskiranih muškaraca, na čelu sa desničarskim bivšim predsjedničkim kandidatom.
Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar saopštila je u utorak da vlasti neće tolerisati postojanje bilo kakvih paralelnih naoružanih grupa u Sloveniji, prenosi AP.

Video-snimak, na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je zabrinutost u Sloveniji, navodi američka agencija.

Nacionalistički nastrojen političar Andrej Šiško potvrdio je postojanje ove grupe, koju je opisao kao gardu regiona Štajerska, na sjeveroistoku zemlje.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspjela da uđe u parlament na junskim izborima.

Šiško je rekao agenciji STA da njegova grupa nije paravojna jedinica, već “dobrovoljna odbrambena grupa slobodnih ljudi”.

Visoki slovenački zvaničnici osudili su postojanje te grupe.

Predsjednik Borut Pahor rekao je da je takva grupa “potpuno neprihvatljiva”, dok je mandat za sastav nove vlade Marjan Šarec na Twitteru napisao da bilo kakva naoružna grupa izvan slovenačkih bezbjednosnih snaga “podriva ustavni i pravni poredak”.

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari koji se predstavljaju kao “Štajerska garda”, postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući “vrelu jesen” i proteste koji će “Sloveniju pretvoriti u Venecuelu”.

Portal je naveo da brojni Slovenci nisu vjerovali da se ovakve stvari dešavaju, ali je kasnije tu vijest potvrdio nekadašnji predsjednički kandidat Andrej Šiško, koji je tamošnjim medijima rekao da se upravo on nalazi na čelu te grupe.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *