Đurić: Skandalozna odluka Prištine; Hoti: Imao je dozvolu

Objavljeno: 5.9.2018.


Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću danas po podne nije dozvoljen ulazak na KiM, što je, kako ističe Đurić, skandalozan potez Prištine.
Đurić je nešto posle 15 časova vraćen sa administrativnog prelaza, iako je njegova poseta, kako ističu u Kancelariji za KiM, “uredno najavljena”.

Kosovska policija demantovala je srpske medije koji izveštavaju o tome da je direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću danas bio zabranjen Ulazak na Kosovo.

Prema navodima pojedinih srpskih medija to se dogodilo oko 15 sati, a Đurić je za Tanjug kratko prokomentarisao demanti kosovske policije:

“Žao mi je što albanski narod predstavljaju takvi lažovi i licemeri”.

Zamenik direktora kosovske policije za severni deo Mitrovice Besim Hoti je izjavio za lajmi.net da je Đurić imao dozvolu za ulazak na Kosovo, ali da nije ušao, jer je imao “svoje razloge”.

Za Đurića je reč o skandaloznom potezu Prištine.

“Ovo je skandalozna odluka Prištine, protivna svim sporazumima i elementarnim principima slobode kretanja”, ocenio je Đurić u izjavi za Tanjug.

On je rekao da će odmah po povratku u Beograd i nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, obavestiti javnost o razlozima za taj i sve druge pritiske i ucene, kojima je srpska strana bila izložena danas i prethodnih dana, zbog, kako je istakao, nespremnosti da prihvatimo odluke Prištine koje bi bile direktno protiv srpskih interesa.

Na informacije da Đuriću nije dozvoljen ulazak na Kosovo je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova koje je ocenilo da je predstava koju je igrao Djurić – da mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, nije istinita i da predstavlja pokušaj da se pred očima javnosti pokaže kako je Kosovo strana koja ne sarađuje.

“U cilju tačnog informisanja javnosti želimo da vas obavestimo da na osnovu pravila i procedura, MIP Kosova je nakon prijema zahteva za posetu od strane Marka Đurića istu prihvatilo i ona je preneta Đuriću i nadležnim vlastima”, navodi se u saopštenju MIP Kosova.

“Zabrana Đuriću pritisak na Srbe pred nastavak dijaloga”
Srpska lista najoštrije osuđuje kršenje sporazuma o posetama zvaničnika i prava na slobodu kretanja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, dok saopštenje kosovske policije, koja je demantovala da je Đuriću onemogućen ulazak na KiM, naziva licemernim.

Srpska lista u saopštenju dostavljenom medijima navodi da je današnja zabrana dolaska visokog zvaničnika Vlade Srbije na KiM pokušaj Prištine da se izvrši pritisak na Srbe pred nastavak dijaloga u Briselu.

“Grdno se vara svako ko misli da će ovakvim potezima privoleti Srbe na pokornost”, poručuje Srpska lista.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *