Debeljuce imaju jače kosti

Objavljeno: 5.9.2018.


Debeljuškaste dame sa upadljivijim stomakom imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nežnijeg pola kod kojih je taj deo tela savršeno zaobljen
Debeljuškaste dame sa upadljivijim stomakom imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nežnijeg pola kod kojih je taj deo tela savršeno zaobljen. Međutim, ovo pravilo ne važi za muškarce, otkrili su australijski istraživači sa Instituta za medicinska istraživanja “Garvan” u Sidneju, nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 1.000 zaobljenih muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Oni tvrde da ravnomerno ugojene žene, čak i sa preteranim kilogramima, imaju najmanju šansu da dožive prelom. Za ovo otkriće postoji dvostruko objašnjenje. Po jednom, razlog za snažne kosti krije se u tome što one jačaju nošenjem masivnijeg tela u dužem vremenskom periodu.

Drugo, mnogo prihvatljivije objašnjenje je da žene koje talože salo oko struka imaju viši nivo estrogena, hormona koji utiče na kvalitet kostiju. Ovo je ujedno i odgovor zašto je na svetu sve više gojaznih ljudi, a sve manje preloma.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju žene da suvišno salo u predelu struka čuva kosti, ali gojaznost ni u kom slučaju nije dobra za opšte zdravlje. Ističu i da najveću korist imaju žene sa viškom kilograma, ali koje nisu gojazne. Smatraju, takođe, da je nekoliko kilograma više generalno dobro za zdravlje.

Foto: Depositphotos

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *