Vilijem Defo: Bio sam u kontaktu s Van Gogovim duhom

Objavljeno: 4.9.2018.


Dok se pripremao za ulogu Vinsenta Van Goha u novom filmu “At Eternity’s Gate” o slavnom holandskom slikaru, glumac Vilijem Defo uradio je nešto zbog čega bi kustosi muzeja u Arleu još dugo mogli da imaju noćne more.
Dok je s Džulijanom Šnabelom, rediteljem filma, ujedno i slikarom, prelistavao “izgubljenu” beležnicu s Van Gogovim skicama iz Arlea, Šnabel ga je pogledao kao da je opsednut, ispričao je Defo.

“Na rukama smo imali bele rukavice i oprezno smo prelistavali beležnicu sa skicama, a onda me u jednom trenutku Džulijan zgrabio za ruku i udario njom po jednoj od skica. Bilo je to kao u ‘Isterivaču đavola’. Džulijan je zapravo pokušao da obavi transmisiju, da uspostavi vezu između mene i Van Goga… i čini se da je uspelo”, naveo je glumac.

I premda se oko autentičnosti beležnice s Van Gogovim skicama lome koplja, Defo je uveren da je ona originalna.

I on i Šnabel, slikar neoekspresionizma koji je slavu stekao osamdesetih godina prošlog veka svojim “slikama na tanjirima”, pri čemu je koristio razbijene keramičke ploče, na poznatom su terenu kad je reč o filmovima o neobičnim i tragičnim sudbinama velikih umetnika.

Defo je morao da se uhvati u koštac s demonima Paola Pasolinija, velikoga italijanskog reditelja, kojeg je glumio u istoimenom filmu Abela Ferare iz 2014, a Šnabel je snimio film “Baskijat” o tragičnom životu slikara Žan Mišela Baskijata, njegovog velikog prijatelja.

Foto: REUTERS/Tony Gentile

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *