U Skoplje stižu Angela, Kurc i Stoltenberg

Objavljeno: 4.9.2018.


U Skoplje ove sedmice dolaze kancelari Nemačke i Austrije i generalni sekretar NATO, najavio je premijer Makedonije Zoran Zaev
Dolazak zvaničnika Zaev je najavio na tribini posvećenoj predstojećem referendumu u Pehčevu.

On je precizirao da generalni sekterar NATO Jens Stoltenberg dolazi u sredu uveče, drugi put u šest meseci, austrijski kancelar Sebastijan Kurc u petak, a nemačka kancelarka Angela Merkel u subotu (na Dan nezavisnosti Makedonije).

Zaev je ocenio da je to što će tri svetska državnika ove sedmice doći u Skoplje još jedan pozitivan signal, prizanje i podrška Makedoniji.

“Dolazak tih svetskih državnika je pozitivan signal. Oni nam pružaju ruku da idemo napred”, istakao je premijer Makedonije, a prenose lokalni mediji.

Zaev je prethodno u obližnjem Pehčevu, na trbini referendumske kolicije za podršku dogovoru sa Grčkom, koju predvodi njegov SDSM, pozvao građane da masovni izađu na referendum i glasaju za evropsku Makedoniju.

“Uveren sam da će referendum u Makedoniji da uspe, ali želim da brojke budu državničke, onako kako dolikuje zrelom, svesnom narodu, za svoju zemlju i za budućnost svoje zemlje”, rekao je on.

Zaev je istakao da je ubeđen da će makedonski građani prepoznati ovu šansu koja je istorijska i koja se ne propušta i da će je zgrabiti da bi obezbedili perspektivu deci.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rešavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *