Stranke u BiH za 13 godina kažnjene sa milion maraka

Objavljeno: 4.9.2018.


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je od 2005. do 2018. izrekla ukupno 1.062.820 KM na ime novčanih kazni partijama zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija u BiH.
Taj podatak se nalazi u priručniku za finansiranje političke kampanje i političkih partija koji je CIK izdala u susret opštim izborima u BiH 7. oktobra. Cilj je da se političkim akterima skrene pažnje koje su dozvoljeni, a koji nedozvoljeni načini finansiranja, kako bi izbjegli plaćanje kazni.

Međutim, javna je tajna da su partije upoznate sa onim što im zakon zabranjuje, ali ga ipak krše budući da su kazne neuporedivo manje od koristi koje imaju primajući nedozvoljene novčane donacije. Naime, ako se ukupan iznos kazni od oko milion KM podijeli na 349 pojedinačnih novčanih kazni, koliko ih je u pomenutom periodu izrekla CIK, to znači da je prosječan iznos koji je neka politička partija ili pojedinac trebalo da plate tek nešto veći od 3.000 KM.

Poređenja radi, od 2004. do 2017. samo iz budžeta u BiH političkim partijama je isplaćeno 263.233.721 KM.

Doduše, CIK je od 2005. izrekla i 83 administrativne mjere zabrane učešća partija na izborima, ali je od ranije poznato da su na taj način kažnjavane uglavnom male partije i to mahom zbog toga što su odbijale da CIK podnesu godišnji finansijski izvještaj.

– Osim izrečenih sankcija, CIK BiH je u 67 slučajeva obavijestila nadležna tužilaštva i druge organe za provođenje zakona o sumnji da je izvršeno krivično djelo koje se može dovesti u vezu sa finansiranjem izborne kampanje. Poreskim upravama su proslijeđene 33 prijave, SIPA deset, tužilaštvima 16 i osam prijava kancelarijama za reviziju – navodi CIK BiH.

Politička partije se može finansirati iz članarine, dobrovoljnih priloga, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala i organizovanja partijskih manifestacija, prihoda od imovine u vlasništvu partije, iz budžeta svih nivoa i eventualno od dobiti preduzeća u vlasništvu stranke. Međutim, za novčane priloge postoje ograničenja: fizičke lice tokom jedne godine stranci može da donira najviše 10.000 KM, član stranke do 14.000 KM, a pravna lica do 50.000 KM.

Najčešća kršenja zakona su primanje priloga preko zakonskog limita i neprijavljivanje donacija fizičkih i pravnih lica.

SrpskaInfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *