Ruski svemirski brod možda se oštetio u Bajkonuru

Objavljeno: 4.9.2018.


Svemirski brod “sojuz MS-09” možda je oštećen tokom testiranja u kosmodromu Bajkonur, rekao je izvor iz ruske svemirske industrije agenciji TASS.
“Greška u izradi možda je počinjena u svemirskoj raketnoj korporaciji `Energija`. Takođe, postoji mogućnost da je svemirski brod oštećen u Bajkonuru”, rekao je ovaj izvor.  On je dodao da korporacija “Energija” vrši kontrolu, dok se u Bajkonuru obavlja testiranje “sojuza”.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici morali su da zatvore malu rupu na modulu “sojuz”, zbog koje je u orbitalnom objektu počeo da opada vazdušni pritisak. Na pitanje kako je moglo da se desi da rupa ostane neuočena od juna, kada je svemirski brod stigao na MSS, izvor je rekao da je moguće da je “neki nepažljivi radnik napravio grešku”.

“Potom se uplašio i zatvorio rupu specijalnim lepkom. To je dugo ostalo neprimećeno. Onda se lepak osušio i otpao”, rekao je izvor.

Zvaničnici ruske svemirske industrije izvršiće provjere svemirskih brodova “sojuz” i “progres” čija su lansiranja planirana u narednom periodu.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *