Prijeti li dolaru kolaps: Kineski juan i zvanično u MMF-voj deviznoj korpi valuta

Objavljeno: 4.9.2018.


MMF je zvanično dao zeleno svjetlo za prihvatanje kineske valute, juana, za svoju deviznu korpu valuta. Prema navodima Reutersa, ovaj potez pokreće put pozicioniranju juana na istom nivou sa američkim dolarom. 
Ovo je najnovija u nizu globalnih promjena koje prijete da uklone američki dolar kao rezervnu valutu u svijetu.

Stručnjaci predviđaju da će ovo izazvati jedan od najkrupnijih transfera bogatstva tokom naših života.

Po riječima Huana Zaratea, koji je pomogao u sprovođenju finansijskih sankcija dok je radio u Odjeljenju za trezor Džordža C. Buša, “kada druga valuta postane alternativa dolaru, pravila igre će početi da se mijenjaju”.

Neki stručnjaci upozoravaju da svaki potez MMF-a da “stisne” američki dolar može biti katastrofa za američke investicije.

Leong Singh Chiong, zamjenik direktora Centralne banke, rekao je da će ova alternativa dolaru “vjerovatno transormisati finansijski mozaik u narednih 5-10 godina”.

Ekspert za monetarni sistem dr Steve Sigherud upozorava: “Već više od dvije decenije sam aktivan na tržištima, ali nikada nisam vidio ništa tako brzo da preseljava tako velike sume novca. Ova najava će pokrenuti domino efekat, koji će u suštini utvrditi ko će biti bogat i koji će se boriti u Americi u godinama koje dolaze”.

Dr. Sugherood kaže da ako imate bilo kakvo američko “papirno sredstvo” – a to uključuje dionice, obveznice ili običnu gotovinu na bankovnom računu – trebalo bi da znate šta je sljedeće i znate kako da se pripremite. Mnogi stručnjaci smatraju da skorašnji skok cijena zlata i srebra predstavlja direktan rezultat postupka MMF-a. Plemeniti metali poskupljuju svaki put kada padne američki dolar.

Tokom proteklih 600 godina postojalo je šest različitih globalnih rezervnih valuta, koje kontrolišu svjetske supersile. Posljednja – američki dolar – već više od 80 godina dominira svjetskim monetarnim sistemom. Ono što je alarmantno jeste činjenica da su globalne rezervne valute padale svakih 80-90 godina u posljednjih šest vijekova! Šta to znači za Ameriku i za dominaciju američkog dolara? Na osnovu nedavnih dokaza i dugotrajnih istorijskih trendova, stručnjaci predviđaju neizbježni kolaps ove valute!

Izvor: Indikator

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *