Mazda potvrdila sportski model s Wankel motorom

Objavljeno: 4.9.2018.


Na sreću fanova širom sveta, Wankel motor se ipak vraća na tržište, nakon pauze koja traje od 2012. godine i penzionisanja Mazde RX-8, navodno je reč o Mazdi RX-9 koja će biti predstavljena 2019. godine, a baziraće se na konceptu RX-Vision.
Za razliku od pomalo nedorečenog modela RX-8, novi RX-9 će se ugledati na legendarnu Mazdu RX-7, koja je proslavila kombinaciju sportskog coupea i Wankel motora, a upravo ove godine slavi 40. rođendan.

Prema dosadašnjim najavama, premijera Mazde RX-9 je planirana za salon automobila u Ženevi u martu 2019. godine. Dizajnerski će se oslanjati na koncept RX-Vision, a koncepcijski će se razlikovati od legendarnog modela RX-7.

Naime, za razliku od dosadašnje prakse, Wankel motor neće biti pokretač adrenalina u sportskom modelu, nego će biti sastavni deo hibridnog pogonskog sklopa. Wankel motor će se koristiti za povećanje dometa (range extender). Biće spojen direktno na elektromotor, koji će u tom režimu raditi kao generator pa će se na taj način omogućiti vožnja i s potpuno praznim baterijama. Mazda je ambiciozno najavila da će druga generacija Wankel motora omogućiti efikasnost od čak 56 posto, što je rezultat vredan svake pohvale, a Japanci tvrde i da će problemi s velikom potrošnjom ulja i goriva biti rešeni upotrebom novih materijala.

Ipak, bez obzira na hibridnu tehnologiju povratak Wankela će obradovati mnoge, a Mazda RX-9 biće čistokrvni sportista, koji težište u potpunosti stavlja na performanse.

Prodaja Mazde RX-9 bi trebalo da krene krajem 2019. ili početkom 2020. godine, a o cenama je još previše rano da se priča.

Izvor: Autopress

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *