Ide se ka istini u slučaju David

Objavljeno: 4.9.2018.


Od američke ambasade i Ministarstva bezbjednosti BiH ćemo tražiti ko je pozvao FBI da izuzima dokaze u predmetu “Dragičević” i da li mogu pomoći da se slučaj riješi, kaže u intervjuu za “Nezavisne” Duško Tomić, član Davorovog tima.
Takođe, on tvrdi da mu je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao da je spreman snositi odgovornost, kao i da treba saslušati sve koji tvrde da znaju imena umiješanih u ubistvo.

Tomić kaže da se u predmetu “Dragičević” desilo nešto što je prijatno iznenađenje, što može izmijeniti našu sudsku i tužilačku praksu.

“Ja sam o Želimiru Lepiru, glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, mislio sve najgore. Sada bih da mu se izvinim jer je zaista učinjen pomak. On nam je rekao da je spreman da sve naše sugestije uvaži i da želi zajedno s nama voditi istragu i podijeliti sve što ima. To je dokazao tako što nam je rekao nešto što se nikad ne govori oštećenima i advokatima dok traje istraga. Kroz to što nam je rekao vidi se da je Lepir na strani onih koji žele da se dođe do istine”, rekao je Tomić.

Na pitanje šta je sledeći korak, Tomić je rekao da će posjetiti američku ambasadu i ministra bezbjednosti Dragana Mektića, jer se američki FBI u jednom trenutku očigledno umiješao u istragu.

Prema njegovim riječima, to se može desiti samo ako je Ministarstvo bezbjednosti dalo takvo odobrenje.

“Ako nije, onda je to grubo miješanje. A ako su se sami pozvali, da vidimo šta je njihov cilj i da li nam mogu pomoći. Jer, dosadašnja iskustva miješanja stranih agencija nisu dovela do rješavanja nijednog slučaja”, rekao je Tomić, dodajući da su od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i direktora policije RS Darka Ćuluma dobili informaciju da je FBI boravio kod njih i da je određeni dio materijalnih dokaza odnio na provjeru.

“Sad treba da vidimo da li ih je pozvalo Ministarstvo bezbjednosti i na koji način su se umiješali. Nama je stalo da se utvrdi istina. Mi njih sve pozivamo, i FBI i njemačku službu i sve da nam pomognu da riješimo ovaj slučaj. Jer, ako slučaj ne riješimo, on može postati gorući problem. Onda trg može da preraste u nešto gore. Cilj je da se na trgu saopšti istina”, rekao je Tomić.

On poziva da se uzdrži od teških riječi, da ne vrijeđamo jedni druge i da se izvinimo jedni drugima.

“Predsjednik RS Milorad Dodik nas pozvao i dao svoju podršku, ali mi smo rekli da nećemo otići kod njega dok se ne izvini Davoru Dragičeviću što mu je rekao da ima još dvoje djece i da mu nije ugašena slavska svijeća. Ako je cilj istina, onda nema teških riječi. Uvjeren sam da se i ovim gestom da će biti optuženi prikrivači materijalnih dokaza, ma ko to bio, ide ka istini”, kazao je Tomić.

Ako je policija saopštila da je David bio u kući na Laušu, a nije našla tragove,kaže Tomić, ta policija je načinila grubu povredu dužnosti.

“Nedopustivo je da neko kaže da je, eto, bacio Davidov donji veš, pogotovo kad se zna da jedan končić ili dlačica mogu biti ključni dokazi. Ako je David imao donji veš, a prikazalo se da ga nema, jer su mu obukli pantalone bez donjeg veša, to je grubi i tendenciozni pokušaj prikrivanja istine koji moramo razjasniti. Ako bude spremnosti da se one koji su to radili procesuira, onda nema dileme da su s nama da nađemo istinu. Ako se to prikrije, naša sumnja raste”, kazao je Tomić.

On kaže da nije bilo puno propusta, ali su, kako kaže, krucijalni.

“Jer, nikad se ne ide u javnost bez tužioca, nikad se ne ide s kriminalizacijom žrtve bez dokaza. Na kraju i predsjednik Republike je izjavio da je onaj pres bio greška. E sad, da li su to sve samo propusti, kako vi kažete, ili se radi o nečem gorem, mi smo tu da to rasvijetlimo. Ako se budu vodili krivični postupci, a hoće, onda će se tokom suđenja utvrditi šta je tačno iza toga. Nama su svi, i ministar i svi, rekli da su spremni da snose odgovornost za propuste”, rekao je Tomić, dodajući da će svi koji znaju ili se sumnjiče u vezi ovog slučaja biti saslušani.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *