Ford otpušta 24.000 radnika i gasi proizvodnju tri modela

Objavljeno: 4.9.2018.


Američki proizvođač automobila Ford Motor Co prestaće da proizvodi pojedine modele automobila u sklopu planiranog restrukturiranja poslovanja, izjavili su izvori za The Times.
Ford će prestati da proizvodit modele Mondeo, Galaxy i S-Max i fokusiraće se na unosnija sportska vozila, izvijestio je The Times. Takođe planiraju da smanje broj ovlaštenih distributera.

U julu je glavni izvršni direktor Forda Jim Hackett izjavio da namjeravaju da potroše 11 milijardi dolara na restrukturiranje poslovanja u Evropi.

Fordov evropski ogranak zaključio je drugo tromjesečje s gubitkom od 73 miliona dolara, a dodatne probleme zadaje im i Brexit, piše londonski list.

Analitičari Morgan Stanleya procjenjuju da bi Ford mogao otpustiti čak 12 posto od ukupno nešto više od 200.000 svojih radnika (24.000 radnika) i da će otkazi u velikoj mjeri biti koncentrisani u Evropi.

The Times pak piše da će priprema restrukturiranja potrajati nekoliko mjeseci i da bi mogla rezultirati formiranjem zajedničkog ulaganja s partnerom u koje bi Ford uključio evropski ogranak.

Izvor: Bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *