Detaljan jelovnik koji sprječava pad pritiska

Objavljeno: 4.9.2018.


Smatra se da je krvni pritisak nizak kada su njegove vrednosti ispod 100/60 mmHg i postoje simptomi kao što su umor, malaksalost, vrtoglavica, nesvestica, lupanje srca, anksioznost i pojačano znojenje. Ovo je detaljan jelovnik koji će vam olakšati tegobe.




Kako bi se zdravstveno stanje poboljšalo, preporučuje se uzimanje većih količina tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost i izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta. Ponekad se uz preporuku lekara upotrebljavaju i lekovi kojima se krvni pritisak povećava. Ukoliko se neki od obroka preskoči, dolazi do usporavanja dotoka krvi u sve organe, zbog čega o tome posebno treba voditi računa.

PRVI DAN

Doručak: palačinka sa tvrdim sirom i posnom šunkom, jogurt

Užina: sveže ceđen sok od pomorandže

Ručak: teleća čorba, teleći gulaš sa maslinama, krompir pire

Užina: šaka badema

Večera: crni tost sa tankim slojem džema od kupine ili šipurka, čaj od ruzmarina sa medom

DRUGI DAN

Doručak: šest kašika ovsenih pahuljica i čaša jogurta

Užina: čaša soka od paradajza sa listićima bosiljka

Ručak: pileća supa, pileći file, parče ražanog hleba

Užina: parče pite od bundeve

Večera: šampinjoni na žaru, crni tost, čaj od gloga sa medom

TREĆI DAN

Doručak: parče pite od zrelog sira, šolja kefira

Užina: jabuka

Ručak: biftek na žaru, grilovano povrće, parče crnog hleba

Užina: sveže ceđena limunada sa medom

Večera: salata od leblebija, crni tost, čaj od ruzmarina sa medom

ČETVRTI DAN

Doručak: kajgana od dva jajeta, crni tost

Užina: šaka badema

Ručak: pastrmka na žaru, barena blitva i krompir začinjeni maslinovim uljem

Užina: čaša soka od cvekle

Večera: pečena jabuka, voćni čaj

PETI DAN

Doručak: bareno jaje, režanj pršute, crni tost, voćni jogurt

Užina: kafa sa šlagom, dva integralna keksa

Ručak: rižoto sa šampinjonima, zelena salata

Užina: kolač od kestena

Večera: salata sa tvrdim sirom i susamom, crni tost, čaj od đumbira sa medom

Foto: Thinkstockphotos

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *