Da li Google postaje najveća banka na svijetu?

Objavljeno: 4.9.2018.


Sljedeće godine kreće primjena evropske Direktive o platnim uslugama 2 (PSD2) zbog koje će banke morati da otvore sisteme trećim stranama, odnosno licenciranim pružaocima platnih usluga te će oni dobiti pristup klijentima banaka.
Kako se zbog toga očekuje velika konkurencija za prevlast u mobilnom plaćanju, tehnološki div Google je požurio s rebrendiranjem Teza, servisa za mobilna plaćanja u Indiji koji će kompaniji poslužiti kao test za evropsko tržište. Tačnije, Tez sada postaje Google Pay, a tehnološki div njime testira novi model mobilnih plaćanja koji se pokazao vrlo uspješnim u slučaju AliPaya i WeChat Paya u Kini, u slučaju brojnih ssistema mobilnih plaćanja u Skandinaviji, te kod Venmoa i Zellea u SAD-u.

Aplikaciju je preuzelo već 55 miliona ljudi te je obavljeno 750 miliona transakcija, a Google ima velike ambicije za Google Pay, odnosno bivši Tez. Osim što želi da on postane svojevrsni AliPay u Indiji, želi i da bude konkurentan AliPayu u cijeloj Aziji te drugim rješenjima ove vrste u svijetu, kako je ispričao Daniel Döderlein, osnivač brzorastućeg finansijsko-tehnološkog startupa Auka, prve skandinavske platforme za mobilna plaćanja. U Skandinaviji, naime, više od 65 posto populacije na dnevnoj osnovi koristi sistene mobilnih plaćanja.

Uz to, Google je uveo i funkcionalnost razmjene poruka i mogućnost plaćanja komunalnih i drugih računa, a sljedeći je korak podrška za online i offline maloprodaju te trenutna, odnosno on-the-spot posuđivanja malih iznosa novca.

Izvor: Bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *