Na skupovima u Kemnicu u sukobima povrijeđeno 18 osoba

Objavljeno: 3.9.2018.


U sukobima nemačkih ekstremnih desničara s učesnicima kontraskupa u gradu Kemnicu, povređeno je 18 osoba, uključujući tri pripadnika bezbednosnih snaga.
Prema policijskoj proceni, oko 8.000 ljudi okupilo se u subotu uveče na protestnom maršu desničara u organizaciji parlamentarne stranke Alternativa za Nemačku i antiimigracionog pokreta Pegida, dok je na kontraprotestu bilo oko 3.000 pristalica levih opcija, uključujući poslanike socijaldemokrata i Zelenih, prenosi Dojče vele.

Zbog migrantske politike nemačke kancelarke Angele Merkel ekstremni desničari su protestovali više puta ove nedelje u Kemnicu, gde je pre sedam dana na gradskom festivalu ubijen 35-godišnji Nemac. Zbog tog zločina uhapšeni su 22-godišnji Iračanin i 23-godišnji Sirijac.

Kako bi sprečila incidente na sinoćnjim okupljanjima, policija je u Kemnicu rasporedila oko 2.000 pripadnika, od kojih su trojica povređena dok su pokušavali da razdvoje učesnike dva skupa.

Policija istražuje i najmanje 37 slučajeva mogućih krivičnih dela, među kojima su nanošenje telesnih povreda, uništavanje imovine i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Između ostalog, policija istražuje i navodni napad na grupu učesnika kontraskupa koju je predvodio dugogodišnji poslanik socijaldemokrata u Bundestagu Zeren Bartol.

Bartol je naveo na Tviteru da su im “nacisti napravili zasedu” dok su išli ka autobusu po završetku skupova.

Antiimigrantsko raspoloženje je naročito rašireno u saveznoj državi Saksoniji, kojoj pripada i Kemnic, uprkos relativno malom broju migranata koji u njoj žive.

Krajnje desna Alternativa za Nemačku ima snažnu podršku u toj istočnonemačkoj državi, a ankete pokazuju da bi mogla da osvoji drugo mesto na regionalnim izborima u Saksoniji sledeće godine.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *