Na porodiljskom odsustvu osnovala kompaniju: Danas ima prodaju od milijardu dolara

Objavljeno: 3.9.2018.


Nastavnica engleskog jezika, majka četvoro djece, tokom porodiljskog odsustva s posla odlučila je u svom stanu da osnuje kompaniju. To se desilo 2004. godine, a danas je to najveća ruska kompanija za online prodaju sa 15.000 zaposlenih i godišnjom prodajom od milijardu dolara. – Na početku sam sve radila sama. Skupljala sam robu i dostavljala […]
Nastavnica engleskog jezika, majka četvoro djece, tokom porodiljskog odsustva s posla odlučila je u svom stanu da osnuje kompaniju. To se desilo 2004. godine, a danas je to najveća ruska kompanija za online prodaju sa 15.000 zaposlenih i godišnjom prodajom od milijardu dolara.

– Na početku sam sve radila sama. Skupljala sam robu i dostavljala je kupcima do kojih sam putovala autobusom ili metroom – priča Tatyana Bakalchuk, direktorica kompanije Wildberries.

Bakalchuk (42) zamislila je firmu Wildberries za ljude slične njoj: majke s malo novca i bez vremena za shopping.

Naručivala je robu naveliko iz kataloga iz Njemačke, slikala je i postavljala na website.

Mušterije nisu morale unaprijed da plate, a roba im je dostavljana umjesto da je sami moraju pokupiti.

Prema podacima istraživačke kuće Data Insight, Wildberries je danas lider sa 7 posto udjela u tržištu „teškom“ 14 milijardi dolara.

Još nekoliko kompanija pretenduje na lidersku poziciju, a iza svih njih stoje velike međunarodne korporacije ili neko od ruskih milijardera.

Među ruskim online prodavcima, Wildberries ima najefikasniju logistiku i najvjerniju bazu potrošača, rekao je Fedor Virin iz Data Insighta.

Firma brzo rasla

Inače, godinu dana nakon osnivanja, Bakalchuk je bila u mogućnosti da zaposli kurire za dostavljanje robe.

Ubrzo robu više nije mogla skladištiti u svom stanu, pa je morala iznajmiti skladište za sve veće gomile paketa i kutija.

– Svaki put bismo selili u novo skladište s dovoljno prostora da se igra fudbalska utakmica, i ja sam mislila da ćemo tu biti godinama.

No, ubrzo zatim zatrebalo bi nam još prostora – kaže Bakalchuk.

Njen muž brzo je napustio svoj posao i počeo raditi s njom, a kasnije im se pridružio još jedan prijatelj kao investitor.

Njih troje su danas vlasnici kompanije s podjednakim udjelom.

Kasnije su im se obraćali brojni drugi investitori, ali su odbili sve ponude.

Ukupno nude više od 10.000 brendova

Danas kompanija prodaje raznu robu, kao što su odjeća, igračke, kućanski aparati, kozmetika itd.

Trenutno prave prodor i na tržište mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, iako odjeća i obuća i dalje čine 70 posto prihoda.

– Wildberries ima široku bazu kupaca, veliko znanje, odličan asortiman i logističku mrežu. Oni su odličan poslovni partner – kaže Claudio Cavicchioli, šef ruskog odjela L’Oréala.

Imaju novo sjedište

Dnevno imaju po 150.000 narudžbi koje isporučuju pomoći 600 kamiona i kombija u Rusiji i nekoliko susjednih država.

Upostavili su 1.700 mjesta gdje se može uzeti narudžba, ali se ujedno može isprobati odjeća i vratiti ukoliko ne odgovara.

Ove jeseni ponovo sele u novo sjedište firme u centru Moskve.

– Ponekad se osjećam kao da se vozim u brzom vozu, bez mogućnosti da iz njega izađem –kaže Bakalchuk.

Izvor: Manager

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *