Novinarima status službenog lica?

Objavljeno: 2.9.2018.


Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je prije par godina napravila prijedlog kako bi trebalo da glasi članak u Krivičnom zakonu FBiH kojim bi bili sankcionisani svi napadi na novinare u vrijeme vršenja njihove dužnosti – rekla je članica te Komsije advokatica Nada Dalipagić.
Dodala je da je predložena kazna za takav napad bila kao kazna za napad na inspektore u vršenju službene dužnosti.

“Smatram da bi to zaista doprinijelo isključivoj zaštiti novinara u svakom slučaju i ja sam odavno već zagovornik te ideje da se to unese u Krivični zakon kako bi se sankcionisali takvih napadi”, kazala je Dalipagić.

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenoj mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i advokati – nosioci svog samostalnog posla.

“Kako bi se dalje moglo doprinijeti što boljem rješavanju svih slučajeva isključiva odogovornost je na tužiteljstvu. Na temelju Zakona o krivičnom postupku istragu provodi tužilaštvo, potrebno je provesti sveobuhvatnu istragu, podići optužnicu protiv napadača i adekvatno ih kazniti i to objaviti, što bi doprinijelo boljoj zaštiti novinara”, kazala je Dalipagić.

Miodrag Živanović, profesor Univerziteta u Banjoj Luci, koji je takođe član Žalbene komisije Vijeća za štampu, smatra da bi trebalo donijeti zakon koji bi novinare tretirao kao službene osobe.

“Moguće je to pravno riješiti, a teže pitanje će biti da li je to moguće i ako bi se riješilo pravno nekim aktom uopšte provoditi. Mi smo takva zemlja, mi smo takvo društvo koje šta god napiše na papir jednostavno ne provodi”, kazao je prof. Živanović.

On je naglasio kako postoje i drugačiji napadi na novinare osim fizičkih napada, pa čak i ubistava.

“Postoje i drugačiji načini napada na novinare, a riječ je o tome da se životi novinara u svakodnevnici često uništavaju snagom ili htijenjima brutalne politike. Novinari dobijaju često i otkaze, budu protjerivani sa svojih radnih mjesta, iz redakcija. To je takođe opasno”, kazao je prof. Živanović, dodajući kako se mora naći pravno rješenje za zaštitu novinara.

(Fena)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *