McLaren restaurirao F1 GTR Longtail 25R koristeći 21 godinu stare dijelove

Objavljeno: 1.9.2018.


McLarenovo odeljenje za Specijalne operacije (MSO) pokrenolu je svoj novi F1 Cerfitied program vraćanjem u život legendarnog F1 GTR Longtail 25R koji je učestvovao na Le Manu 1997.
F1 Certified program je pokrenut radi čuvanja originalnosti F1 superautomobila i dostupan je svim vlasnicima kultnog modela.


F1 GTR Longtail sa šasijom broj 25 je poslednji koji je nastupio u ovoj trci, a za njegovu restauraciju u McLarenu su koristili nekorišćene delove koji su bili uskladišteni dve decenije. Restauracija je trajala 18 meseci, a posle nje automobile izgleda isto kao pred nastup na pomenutoj trci u Le Manu.


Ovaj “25R” je bio jedan od tri Longaila napravljenih za tim Gulf-Davidoff za GT seriju 1997, a u Le Manu su ga vozili Rej Belm, Endru Gilbert-Skot i Masanori Sekija. Dva sata pre kraja trke je morao da odustane zbog požara uzrokovanog kvarom na sistemu ulja.

Automobil je nakon popravke prodat u Japan gde je učestvovao na trkama do 2005. Nakon što je 11 godina bio deo statične izložbe japanskog kolekcionara, 2016. je vraćen u Veliku Britaniju. Trenutni vlasnik je poverio “25R” McLarenovom MSO odeljenju.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *