Kremlj o ubistvu Zaharčenka: Provokacija

Objavljeno: 1.9.2018.


Ubistvo Aleksandra Zaharčenka, proruskog vođe na istoku Ukrajine, predstavlja “provokaciju” i podriva mirovni proces, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
“To je bez sumnje provokacija. Smrt Zaharčenka će svakako pogoršati tenzije u regionu”, rekao je on novinarima, prenose ruske agencije.

Peskov je ocenio da če to ubistvo podriti mirovni proces pokrenut mirovnim sporazumima iz Minska 2015. godine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske.

Četrdesetdvogodišnji lider proruskih pobunjenika u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine Aleksandar Zaharčenko poginuo je juče u eksploziji u jednom restoranu u centru Donjecka. Zaharčenko je bio predsednik samoproglašene Donjecke NarodnRepublike, čije snage se, zajedno sa samoproglašenom proruskom republikom u Lugansku, bore protiv ukrajinske vojske od 2014. godine.

U tom sukobu do sada je poginulo više od 10.000 ljudi. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova sinoć je rekla da taj događaj stavlja znak pitanja na ceo mirovni proces.

Ona je rekla da postoje svi razlozi da se veruje da je ukrajinska vlada odgovorna za taj napad. Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio saučešće stanovnicima Donjecka u saopštenju objavljenom sinoć i ocenio da je Zaharčenko “pravi narodni vođa” i “hrabra i odlučna osoba”.

“Podlo ubistvo Aleksandra Zaharčenka još je jedan dokaz da oni koji su izabrali put terora, nasilja i straha ne tragaju za mirnim i političkim rešenjem sukoba”, dodao je Putin u aluziji na ukrajinske vlasti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *