Južna Koreja zabranila kafu i energetska pića u školama

Objavljeno: 1.9.2018.


Učenici i nastavnici južnokorejskih škola moraće pronaći nov način da ostanu budni, s obzirom na to da je vlada najavila zabranu prodaje kafe u školskim ustanovama.
Od 2013. je prodaja napitaka s visokim udelom kofeina već zabranjena učenicima u školama, ali distributerima je bila dopuštena snabdevanje nastavnika kafom, zbog čega je bilo prilično jednostavno zaobići pravila koja su se odnosila na učenike.

Od 14. septembra će, po novom pravilu, kafa i energetski napitci koji sadrže kofein biti zabranjeni i učenicima i prosvetnim radnicima, stoji u saopštenju Ministarstva za lekove i bezbednot hrane, uz objašnjenje da se ono uvodi jer su učenici često konzumirali i previše kofeina kako bi mogli što duže da uče, što je neretko rezultiralo zdravstvenim problemima.

Zabrana se odnosi na kafiće i aparate s kafom u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

Po pisanju lista Chosun Ilbo mladi često pribegavaju konzumiranju energetskih pića i kafe kako bi ih kofein održao što duže budnima u ispitnom razdoblju.

Ministarstvo je navelo posledice koje na zdravlje ima preterana konzumacija kafe i energetskih pića, poput mučnine, nepravilnog rada srca i problema sa spavanjem.

Južna Koreja je sedmi uvoznik kafe u svetu. Tokom 2017. ta je zemlja uvezla kafe u vrednosti od 700 miliona dolara.

Prosečan stanovnik Južne Koreje popije 512 šoljica kafe godišnje.

Sličnu zabranu uskoro bi mogla uvesti i Velika Britanija.

Foto. Pixabay.com

Izvor. Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *