Pronevjerio novac “Najkija”, pa doživotno suspendovan iz atletike

Objavljeno: 31.8.2018.


Član Međunarodne atletske federacije (IAAF) Kenijac Dejvid Okejo doživotno je suspendovan zbog učešća u malverzacijama.
On je optužen da je vršio malverzacije sponzorskim novcem kompanije Najki, u vrednosti od više stotina hiljada dolara.

Okejo, koji je i generalni sekretar i potpredsednik Atletskog saveza Kenije, proglašen je krivim za preusmeravanje novca za ličnu i za korist drugih lica, koji je Najki opredelio za Savez još 2004. godine.

On je suspendovan 2015. godine, a ceo proces završen je saslušanjima u januaru i februaru. Takođe, Okejo je izbačen iz Saveta IAAF, saopštila je Etička komisija te organizacije. On je za malverzacije optužen sa još dvojicom čelnika, bivšim predsednikom Atletskog saveza i bivšim članom Saveta IAAF Ajzejom Kiplgatom i bivšim blagajnikom Saveza Džozefom Kinjuom.

Kiplgat je umro 2016. godine, a ustanovljeno je da je Kinjua bio umešan u preusmeravanje novca namenjenom Savezu, na račun za ličnu upotrebu, ali je izbegao kaznu pošto ga u to vreme nije vezivao etički kodeks IAAF.

Okejo je kažnjen sa 50.000 dolara, koje će morati da plati Savezu, a moraće da plati i 100.000 dolara pravnih troškova. U odvojenom slučaju, Okejo je optužen za iznudu novca od sportista. IAAF još nije objavila rezultate istrage.

Foto. Getty Images for IAAF

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *