Uskoro prve tužbe zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

Objavljeno: 12.8.2018.


Profesor prava Sreto Nogo, predsjednik Udruženja građana “Osiromašeni uranijum”, pokretač inicijative da se tuže zemlje NATO i građani dobiju odštetu, kaže da očekuje da prve tužbe budu napisane u oktobru.
– Naši advokati će nacrte tužbi sa dokazima dostaviti kolegama advokatima u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Intenzivno razgovaramo s pravnicima iz ovih zemalja. Njihovi advokati će dobijati punomoćja od naših građana koje će zastupati. Odlučili smo se da podnesemo tužbe pred nacionalnim sudovima tih zemalja jer smatramo da naši građani imaju ista prava kao i građani drugih zemalja Evrope. Obratićemo se i Evropskom sudu za ljudska prava – ističe on.

Kaže i da se Udruženju do sada javilo oko stotinu ljudi, uglavnom sa juga Srbije – iz Vranja, Niša, Bujanovca, Preševa, Surdulice.

– Apelujem da nam se jave građani Pančeva s medicinskom dokumentacijom o malignim bolestima. Nije riječ samo o osiromašenom uranijumu nego o svim onim otvorima koji su nastali agresijom NATO – naglasio je Nogo u intervjuu za “Politiku”.

“Građani da pomognu donacijama i sponzorstvom”

Na pitanje kako će dokazati uzročno-posljedičnu vezu između bombardovanja i nastanka bolesti, Nogo kaže da će to dokazivati ljekari, a da će Udruženje organizovati pravnički dio posla.

Nogo podsjeća da se bivši italijanski vojni pilot Dominiko Leđero godinama bori da dokaže istinu o posljedicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u svjetskim misijama i to još od 1987.

– On je istakao da je povezanost osiromašnog uranijuma i kancerogenih oboljenja već dokazana u Italiji – dodaje Nogo i navodi da je vođeno više od 80 sudskih postupaka protiv Ministarstva odbrane Italije i svi ti procesi dobijeni.

Oboljeli italijanski vojnici i članovi porodica vojnika koji su preminuli dobili su velike odštete, navodi on.

Na pitanje kako će obezbijediti sredstva za skupe sudske postupke, Nogo kaže da će ovih dana biti objavljen proglas u kojem će zamoliti sve građane dobre volje da pomognu donacijama ili sponzorstvom.

– Naši građani koji će biti podnosioci tužbi neće platiti ništa – dodaje Nogo.

“Klinton će se teško izvući”

Velika bi stvar bila da i država pomogne, kaže Nogo, ali dodaje da želi da država ostane po strani jer smo izgubili mnoge sporove u kojima je ona učestvovala, i pred nacionalnim sudovima i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Od vojske očekuje pomoć u prikupljanju dokaza i ističe da će najveći pravni izazov biti da se zasnuje mjesna nadležnost konkretnih sudova u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Italiji i SAD.

– Ako dobijem podatak da je, na primjer njemački pilot bombardovao Kragujevac, onda tužim tog pilota i njemačkog ministra odbrane, a mogu da tužim i samo ministra, ali s njim i predsjednika vlade Gerharda Šredera – objašnjava on.

Upitan da li će se izvući Bil Klinton i Medlin Olbrajt, odgovara:

– Bil Klinton teško. Tužićemo i američke pilote i Klintona – rekao je.

Euroblic

One thought on “Uskoro prve tužbe zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

  1. Напокон!!!
    Напонкон….

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *