U kasi falilo i devet miliona KM

Objavljeno: 12.8.2018.


Fond zdravstevnog osiguranja Republike Srpske je za finansijsko poslovanje u prošloj godini dobio mišljenje s rezervom od glavnog revizora. Posebna pažnja revizora bila je na zapošljavanju, s obzirom na to da je od 45–oro zaposlenih u 2017. godini u Fond, tek troje primljeno putem javnog konkursa. U kasi Fonda falilo je i devet miliona maraka.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je zbog lošeg finansijskog poslovanja u prošloj godini zaradio mišljenje s rezervom od glavnog republičkog revizora.

Bilans uspjeha je negativan. Sve zbog prihoda od 658 miliona maraka koji ipak nisu mogli da stignu rashode od 667 miliona, pa je u kasi Fonda bilo manjka od devet miliona maraka. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja odgovaraju da da su zadovoljni ovakvim poslovanjem.

Dakle, izvještaj nije negativan, a osnov za mišljenje s rezervom, ako se sagledaju preporuke i osnov za iskazivanje ovog mišljenja je u suštini formalne prirode.

Za bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića svi pokazatelji ipak govore da je Fond zaslužio negativnu ocjenu.

“Preporuka glavnog revizora i jeste bila da Fond mora da sastavi interni akt o zapošljavanju”, kaže Stanić.

Iz Fonda kratko poručuju da nijedna osoba nije zaposlena mimo zakona i da će preporuku revizora o sastavljanju akta o zapošljavanja ispoštovati.

Dugoročne finansijske obaveze Fonda se broje u milionima. Krediti uzimaju tek 50 miliona maraka, dok su obaveze za dijalizu napravile dug od oko 70 miliona. Više od te brojke odlazi i na ostale dugoročne obaveze sa drugim jedinicima vlasti. Posebno je zanimljivo što tu spada i zaduženje za Klinički centar Banja Luka od 9,5 miliona maraka.

Iz Fonda odgovaraju da nema ništa sporno u dugu za dijalizne pacijente.

Ukupan negativni finansijski rezultat Fonda zdravstvenog osiguranja zaključno za decembrom 2017. godine iznosi skoro 105 miliona. Od toga 95 miliona akumuliranog duga plus prošlogodišnji od devet miliona. Obaveze Fonda zaključno sa prošlom godinom iznose ukupno 432 miliona i 500 hiljada maraka.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *