“Srbi najviše poverenja imaju u KFOR, ali pokazalo se…”

Objavljeno: 12.8.2018.


Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da se bezbednosna situacija na KiM ne može predvideti.
Simić je dodao da Srbi najviše poverenja imaju u KFOR, ali da se “iks puta” pokazalo da ni oni nemajuju dovoljno kapaciteta da zaštite Srbe.

“To se videlo 26. marta kada su prebijali predstavnike Srpske liste i direktora Đurića, a oni su samo nemo posmatrali. Što se tiče mira i bezbednosti zato nam je potrebno da se dijalog nastavi i postigne dogovor. Sukobi su nastajali jer nije bilo dijaloga”, rekao je Simić za RTS.

Povodom ideje o razgraničenju i šta bi plan trebalo da sadrži, Simić je poručio Srbima na KiM da je poruka državnog vrha da će Srbi na Kim ukoliko dođe do dogovora imati vise nego danas i da se neće dozvoliti da se nasiljem rešavaju politički problemi, odnosno da se neće dozvoliti nova “Oluja”.

“Za ovih šest godina napravljen je ogroman napredak, zahvaljujući pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i našem pregovaračkom timu, da uopšte dođemo u poziciju da razgovaramo o legitimnim interesima Srba na KiM”, rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi da Srbi koji žive na KiM imaju više nego danas to će biti ogroman napredak.

Kako je rekao, pregovarački tim ima punu podršku Srba sa KIM da nastavi kako bi se izborio za bolji život svih nas na KiM.

On je ocenio da “smo sada miljama daleko” od bilo kakvog dogovora iako to neko želi da predstavi kao gotovu stvar i dodao da je činjenica da Srbi decenijama žive u neizvesnosti i strahu, što je pojačano poslenjih 19 godina.

“Stav Srpske liste je da ukoliko postoji i najmanja šansa da se postigne neko kompromisno rešenje koje će značiti predvidljivu budućnost, mir, stvaranje uslova za ekonomski i politički napredak Srba, najveći broj Srba će apsolutno podržati takvu ideju. Međutim poruka da smo od takvog rešenja daleko izaziva nespokoj kod Srba”, rekao je Simić.

Govoreći o Srbima na KiM, Simić je rekao da je Srpska lista, koja je osvojila 90 odsto glasova, okupila Srbe i sa juga i severa i pod vođstvom naše države, predsednika Vučića i direktora Đurića ujedinila politički korpus svih Srba na KiM.

“Danas pregovaramo o nečemu što može da unapredi položaj Srba i na severu i na jugu, a to sve zavisi od pregovora. Naš pregovarački tim stalno ponavlja da je spreman za kompromis, ali za to je potrebno da bude spremna i Priština”, rekao je Simić i dodao da Srbi na KiM imaju poverenje u Vučića, jer je dokazao da se brine o narodu koji živi dole i da iskreno govori o pregovaračkim pozicijama.

“Oni koji se izdaju za predstavnike Srba i nisu osvojili više od par glasova oni govore o podeli. To su ljudi koji su svu imovinu prodali na KiM, čuja je čitava porodica raseljena van KiM, a danas govore da su borci za život. I bili su najtiši kada su srbi trpeli nasilje”, rekao je Simić.

Upitan da li očekuje da Srbi budu konsultovani tokom najavljene Vučićeve posete Kosovu, Simić kaže da sa Vučićem i Đurićem imamo otvoren odnos u kome raspravljamo o najsitnijim problemima.

“Naš zahtev je da se predsednik Vučić bori ovako kako se bori i postigne realno i održivo rešenje koje će garantovati mir i sigurnost. Nikada se više srpski pregovarački tim nije zalagao za mir i nikada više nije bio napadan. To ne možemo da razumemo”, rekao je on.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *